Kerst draait voor de meeste mensen om kalkoen eten, schoonfamilie onder ogen komen en de tekst van Last Christmas meebrullen, maar het kan ook anders. Dat bewijst het verhaal van Anouk Bowman. Onze topcolumniste van vorig jaar vertelt haar verhaal over het weerzien met het jeugdvriend tijdens kerst.

Naam: Anouk Bowman
Leeftijd: 22 jaar
Studie: Journalistiek

‘Ik heb niet zozeer een bijzonder kerstverhaal, maar misschien wel leuk in de trant van een hartverwarmend kerstverhaal. Ik heb namelijk een goede vriend die half Frans is en ik ben zelf half Engels. Daardoor waren we op de middelbare school eigenlijk al best wel close. We kwamen ook uit hetzelfde dorp. Je weet waarschijnlijk wel hoe dat gaat na de middelbare school. Dan gaat iedereen weer ergens anders heen en dan ga je een beetje uit elkaar en dan zie je elkaar gewoon veel minder, heb je nauwelijks contact et cetera.

‘Ik was op gegeven moment met kerst bij mijn ouders en die vriend van me kwam natuurlijk uit hetzelfde dorp. Toen kwam ik hem opeens tegen en dat was natuurlijk hartstikke leuk. In plaats van alleen maar hoi tegen elkaar te zeggen is hij toen ook nog bij ons langs geweest met kerst. Toen hebben we eigenlijk een heel traditionele kerstviering met familie gehad, maar toch nog met een vriend erbij. Dat was superleuk omdat hij ook nog Franse familie had in het dorp. Zijn familie had toen nog allemaal lekkere dingen meegegeven zoals zelfgemaakte rum, ganzenpaté en andere leuke, lieve dingetjes.

‘Het was dus echt heel bijzonder omdat ik hem nooit zag en toen ineens met kerst tegenkwam. Het leek alsof het een langdurige traditie was, maar dat was het dus totaal niet. Geweldig dat hij erbij was, want het voelde heel erg natuurlijk en gezellig. Daardoor heb ik hele goede herinneringen aan die kerst eigenlijk. Het was ook wel een beetje sprookjesachtig. Ik vind het toch wel weer leuk dat vriendschap daar soort dingen kan doorstaan. Kerst is een tijd waarbij je dan toch weer bij elkaar komt en dat is gewoon heel mooi. Ongeacht hoe lang je elkaar niet gezien hebt, met kerst is het dan toch allemaal weer goed en gezellig. Dat vind ik een heel magisch effect hebben.

‘Dit jaar ga ik naar familie in Engeland, daar heb ik ook wel echt heel veel zin in. Doordat die familie ook niet om de hoek woont zie ik ze niet zo vaak, dus dit soort momenten zijn me dan wel heel dierbaar. Ook al zit ik momenteel in een verhuizing en heb ik het druk met school. Voor dat weekje Engeland om mijn familie weer te zien is het wel waard om het allemaal even op pauze te zetten. Kerst heeft toch altijd wel dat bijzondere randje waardoor je extra wilt doen. Ik verheug me ook al op het eten, maar ik denk dat wel meer mensen dat hebben. Voor kerst trek je toch altijd wel de beste dingen uit de kast.

‘Ik vraag me eigenlijk af of jullie lezers mijn column van vorig jaar nog kennen. Ik had de column daarna nog opgestuurd naar de Metro en die hadden het zowaar gepubliceerd. Blijkbaar hoor ik bij de drie best gelezen columns van dit jaar, dus dat is wel echt superleuk. Ik word hier ook nog voor geïnterviewd deze week, heb er echt zin in. Daarna door naar Engeland voor kerst. Het is een mooie week!’