Het komt steeds vaker voor: je loopt een café of een winkel binnen en begint de interactie in het Nederlands maar krijgt antwoord in het Engels. Lokale Amsterdamse televisiezender AT5 deed onderzoek naar de verengelsing in Amsterdam. Zij kwamen erachter dat in de drukke winkelstraten maar liefst rond een kwart van de winkelmedewerkers je in het Engels aanspreekt en een groot deel daarvan ook geen woord Nederlands spreekt. Hoe zit dat in Utrecht?

Utrecht is een hippe studentenstad en dat blijkt. Het is hier misschien lang niet zo toeristisch als in Amsterdam, maar de hoeveelheid buitenlandse studenten neemt rap toe. Het is geen verassing meer voor de Utrechters om Italiaans, Koreaans of Engels om zich heen te horen als ze in een cafeetje in de binnenstad gaan zitten.

De lokale horeca heeft er verschillende meningen over. Anne & Max, een bekende lunchroom in het centrum, neemt expres geen mensen aan in de bediening en achter de bar die geen Nederlands spreken. Ze vinden het minder fijn om met iemand te werken die hun eigen taal niet spreekt. Ook vindt Paul Huisma Bakker, leidinggevende bij Anne & Max en zelf inwoner van Utrecht, het zelf fijner als hij in de stad loopt en niet hoeft te switchen van Nederlands naar Engels. Om die reden heeft hij besloten het makkelijker voor zijn klanten te maken en alleen Nederlanders aan te nemen.

Voor de medewerkers van KEEK, ook een koffiezaak in de stad, maakt het iets minder uit. Zij hebben momenteel een buitenlandse studente in dienst die geen Nederlands spreekt maar hebben haar toch aangenomen omdat zij haar werk goed doet. Ze hebben een enkele keer een klacht ontvangen, maar dit kwam van iemand van een oudere generatie. De jeugd in het centrum lijkt het geen probleem te vinden.

Ook 31-jarige Utrechter Martin de Putter vindt het niet erg om Engels te spreken als hij een kopje koffie haalt. “Ik zie wel de schoonheid van zo’n gemengde cultuur. Ik spreek zelf ook vloeiend Engels dus dat is voor mij geen probleem.”,vertelt hij.

Het lijkt er dus op dat het gemiddelde jonge persoon in Utrecht niet zo’n last heeft van de verengelsing, maar misschien is het nog een beetje wennen voor een oudere generatie of voor de rasechte Utrechters. In de horeca pakt elke zaak het weer anders aan. Sommigen nemen het met een korrel zout en sommigen blijven toch liever bij eigen taal.

E-mail: utrechtoostsvj@gmail.com