Op 15 maart was JOVD lid Dennis Wiersma verkiesbaar voor de VVD. Wiersma stond op plek 11 van de kandidatenlijst en heeft uiteindelijk een plekje in de tweede kamer weten te bemachtigen. Utrechtcentrumoost.hu.nl spreekt met Berend van der Bosch, huidig JOVD lid en verantwoordelijk voor het lid maken van Dennis. “In de Tweede Kamer wil Dennis aan de slag voor meer dan alleen de politiek van vandaag en morgen. Het is zijn missie Nederland toekomstproof, dus ook op de lange termijn mooier en beter te maken. Het beste onderwijs, een arbeidsmarkt die werkt en een goede oude dag”, zegt de VVD Utrecht over Dennis Wiersma.

De JOVD is een liberale politieke jongerenorganisatie. Sinds het jaar 2000 zijn zij officieel gelieerd aan de VVD. In politiek opzicht is de JOVD echter volledig onafhankelijk, wat betekent dat zij hun eigen standpunten mogen bepalen. Zo is de JOVD bijvoorbeeld voor de legalisering van softdrugs, in tegenstelling tot de VVD.

Dennis Wiersma lid JOVD stond op nummer 11 van de kieslijst VVD, heb jij op 15 maart op Dennis Wiersma gestemd?
“Ik heb op Dennis Wiersma gestemd. Ook ben ik verantwoordelijk geweest voor het lid maken van Dennis. Hij is nog steeds lid bij de JOVD. Hij is dit jaar 31 geworden dus hij kan nog één jaar lid zijn bij ons.”

Jij hebt op Dennis Wiersma gestemd, is dat puur omdat je hem persoonlijk kent? Wat waren jouw motieven/redenen om op hem te stemmen?
“Ik kende hem nog niet en toen wist ik al dat ik op hem ging stemmen. Hij heeft een soortgelijke achtergrond als dat ik heb. Qua jeugd en qua opvoeding. Hij vertelde dat op een bijeenkomst, daarna heb ik hem echt weken niet gesproken. Toen hij zijn verhaal aan mij vertelde, dacht ik: dat is iemand die begrijpt waarom ik op zo’n partij zou stemmen. Ik vind het heel belangrijk om niet de bovenste naam aan te kruizen maar op iemand te stemmen die jou echt zou kunnen vertegenwoordigen. Ik ben er ook groot voorstander van dat als je iemand bent die een beetje geïnteresseerd is in politiek dat je op iemand stemt die een verhaal vertelt waar jij het als persoon compleet mee eens bent. Dat is ook weer een voordeel aan mijn lid zijn. Hierdoor kom ik met verschillende politici aan de praat, leer ik hen kennen en kan ik daarna kijken op wie ik stem. Wie mijn stem kan vertegenwoordigen.”

Nu Dennis Wiersma een plekje in de tweede kamer bemachtigd heeft is het wel duidelijk dat de JOVD een goede politieke leerschool is. Heb jij puur voor een lidmaatschap bij de JOVD gekozen voor de politieke leerschool of had jij ook nog andere motieven?
“De politieke leerschool en mijn ontwikkeling zijn wel belangrijke motieven geweest voor mij om lid te worden. Je hebt verenigingen waar je alleen maar serieus moet zijn of waar je alleen maar bier zuipt. Bij ons is dat een combinatie van elkaar. Bier drinken met af en toe interessante onderwerpen die voorbijkomen. Ik doe het voor het netwerken, mijn persoonlijke ontwikkeling en de gezelligheid.”

15 maart heb jij op de VVD op Dennis Wiersma, dus op de VVD gestemd. Waarom voor jou de VVD? Is de VVD van thuis uit een partij die jou aanspreekt?
“Mijn ouders hebben nooit VVD gestemd. Ik denk vanuit hetzelfde principe, dus een kleine overheid en heel veel verantwoordelijkheid bij de burger zelf. Van huis uit ben ik heel erg de andere kant opgevoed. Dat is voor mij ook een reden geweest om niet die kant op te gaan maar juist de andere kant. Ik zag thuis hoe het niet moest en hoe mensen niet met de overheid om moeten gaan. Ik ben vroeg het huis uit gegaan dus ik heb nooit die strijd met mijn ouders gehad.

Op de algemene website van de JOVD staat dat jullie gelieerd zijn aan de VVD, maar dat jullie in politiek opzicht wel volledig onafhankelijk zijn. In hoeverre zijn jullie dan wel verbonden aan de VVD? Wat houdt “gelieerd” in dit geval in?
“In principe moet je je liëren aan een politieke partij die in de tweede kamer gevestigd is. Als je dat niet doet kan je ook geen aanspraak maken op geld, dat je nodig hebt om een vereniging draaiende te houden. Dat is dan ook de reden dat wij in 2000 gelieerd zijn geraakt aan de VVD. De JOVD denkt vanuit dezelfde standpunten en vanuit hetzelfde beeld als de VVD maar we denken er anders over. Daar spreken we hen soms op aan. Het leuke is dat wij veel kritischer kunnen zijn dan een politieke partij omdat. De VVD moet zich altijd afvragen ‘vinden wij dat’, ‘vinden onze leden dat’ en ‘kost het ons zetels’. Bij ons maakt dat geen donder uit. Wij vinden dat, dus zeggen we dat. Of dat nou gek is of minder gek, dat maakt niet zoveel uit.”

De JOVD is bijvoorbeeld voor de legalisering van softdrugs, in tegenstelling tot de VVD. In hoeverre wordt jullie standpunt hierin gehoord bij de partij?
“De lijntjes zijn vrij kort. Mark Rutte is bijvoorbeeld ook lid geweest bij ons. Maar wat wij vinden, hoeven zij niet te vinden en andersom. Dat is bij andere politieke jongerenorganisaties net anders. Daar mogen ze nog wel kritisch zijn, maar in principe is dat wel hun lijn en misschien klinkt het stom maar hoe linkser je gaat, hoe strenger het is. Rood mag eigenlijk niks beslissen zonder hun moederpartij. Vaak zijn dat jongerenverenigingen van de moederpartij in plaats van dat het een vereniging op zich is.

Jij bent algemeen bestuurslid promotie en ledenwerving. Hoe werven jullie leden? Wat denk jij dat er gedaan kan/moet worden om meer mensen lid te laten worden?
“Er is niet specifiek één manier er is ook niet dé manier. Dat wordt per bestuur bepaald en vormgegeven. Wij hebben ons erop gericht om zo toegankelijk en zo breed mogelijk te zijn. Zo hebben wij bijvoorbeeld Tim Hofman uitgenodigd. Hij is geen politicus, maar hij is wel iemand waar heel veel mensen interesse in hebben. Op die manier bereik je heel veel mensen. Op dat moment hebben we 30.000 mensen bereikt. Daarin zit een hele fijne groep die er wel al oren heeft om lid te worden en die proberen wij daar dan uit te plukken.”