Kerst draait voor de meeste mensen om kalkoen eten, schoonfamilie onder ogen komen en de tekst van Last Christmas meebrullen. Maar het kan ook anders. Dat bewijst het verhaal van…Jessica van de Peppel die al 25 jaar lang kerstbomen verkoopt op het Janskerkhof.

Naam: Jessica van de Peppel
Leeftijd: 40 jaar
Beroep: Kerstbomenverkoopster

Tientallen kerstbomen uitgestald op het Janskerkhof. Allemaal wachtend om meegenomen te worden  om te kunnen pronken in een nieuw thuis. Tussen alle kerstbomen is Jessica bezig met het maken van een kerstkrans. Prachtige kerstkransen en kerststukjes zijn uitgestald op een rood laken in het kraampje van Jessica.

‘Elk jaar bestellen we ontzettend veel bomen uit Noorwegen. Die worden afgeleverd bij onze kwekerij in Balksburg, dat is een klein dorpje dichtbij Zwolle. We rijden elke ochtend vroeg weg richting Utrecht naar het Janskerkhof met onze bus vol met kerstbomen. Normaal staan we hier elke zaterdag op de bloemenmarkt maar vanaf 6 december tot 24 december staan we hier elke dag, ik en mijn baas.

‘Toen ik 15 jaar oud was begon ik te werken bij de Kwekerij in Balksburg. Bij de kwekerij verkopen we het hele jaar door tuinplanten en tuinkruiden. Ik ben dus vooral bezig met de bloemen planten en bijhouden. Ik maak ook veel bloemenkransen en boeketten die we verkopen. Nu maak ik dus veel kerstkransen en kerststukjes en versier ik de kleinere bomen met kerstballen. De kerststukjes en kerstkransen die ik niet verkoop geef ik altijd aan bejaardentehuizen, zodat zij ook een gezellige kerstsfeer hebben.

‘Al 25 jaar sta ik hier op het Janskerkhof en ik maak altijd wel leuke dingen mee. Eigenlijk teveel om op te noemen. Wat ik vooral altijd wel grappig vind zijn de dronken studenten die elk jaar door inpakmachines van de kerstbomen kruipen. Dan komen ze er ingepakt en al weer uit. Gister gebeurde er ook iets grappigs. Een oudere man had een kerstboom bij ons gekocht. Een uur later kwam hij terug om te vragen hoe je eigenlijk zo’n kerstboom in een pot krijgt. We hadden het uitgelegd, maar even later kwam hij weer terug. Toen ben ik naar zijn huis gegaan en hebben we samen de kerstboom in de pot gezet.

‘Het maakt ons nooit uit hoe hard het sneeuwt, we gaan altijd. Vorige week toen het zo hard sneeuwde, zij iedereen tegen mij dat we toch niks zouden verkopen. We gingen toch met onze bus door de sneeuw en het was de beste dag tot nu toe. Tientallen kinderen kwamen met hun ouders met de slee en alle kerstbomen gingen op de slee mee naar huis.

‘Tot nu toe gaat het goed met de verkoop. Gister heb ik zelfs nog twee Noordmannen verkocht, dat zijn de grootste bomen die we hebben. Hopelijk sta ik hier nog tot zaterdag, maar als er veel bomen gaan we zondag weer terug. De bomen die we dan niet verkopen nemen we mee in de bus naar Balksburg. Met het hele dorp maken we een grote berg van alle bomen. Op oudejaarsdag steken alle kinderen uit het dorp de berg aan met fakkels, op die manier sluiten wij het jaar af.’