Straks mogen wij met z’n allen weer naar de stembus. Vrouwen en mannen. Dat was niet altijd zo. In 1917 mochten vrouwen zich verkiesbaar stellen en in 1919 mochten vrouwen ook daadwerkelijk stemmen. In het Stadskantoor bij het Centraal Station is afgelopen maandag de tentoonstelling ‘Vrouwen kiezen, 1919 tot 2019: 100 jaar vrouwenkiesrecht’ opgehangen. Deze is tot het einde van de maand te bewonderen.

Marjet Douze heeft samen met het Utrechts Archief de tentoonstelling samengesteld. Voor Douze is het belangrijk om te laten zien dat er hard gestreden is voor het vrouwenkiesrecht. ‘Het is niet zo in de schoot gevallen. Het was een breed gedragen, massale, beweging.’ Dit is te zien in de tentoonstelling zelf. Er is een opbouw aanwezig. Van een kleine groep naar een grote beweging. Ook in Utrecht is deze groei te zien. Het bezoek van Aletta Jacobs aan de stad, in 1900, gaf de beweging een stimulans. Het was voor Douze wel moeilijk om goed beeldmateriaal te vinden over deze tijd in Utrecht.

 

Een deel van de tentoonstelling richt zich op het landelijke aspect van de beweging. Daarna is het specifieker op Utrecht gericht. Er is ook aandacht voor het aantal vrouwen in de politiek nu. Douze hoopt daarmee mensen aan te sporen om tijdens de eerstvolgende verkiezingen op vrouwen te stemmen. ‘Het aantal vrouwen in politieke organen is flink gegroeid. Zowel in Nederland als in Utrecht. Maar de verhouding is nog steeds niet in evenwicht.’

 

Voor Douze was het haar eerste tentoonstelling. Tot haar pensioen heeft ze voor Atria gewerkt, vroeger het Internationale Archief voor de Vrouwenbeweging. Het idee voor deze tentoonstelling begon bij een gevelsteen die moest staan voor de eeuw waarin vrouwen mogen stemmen. Daaruit is een werkgroep ontstaan die meer wilden doen met deze gebeurtenis. ‘De tentoonstelling heeft in principe niks te maken met de aankomende International Women’s Day. Maar vrouwen leggen zelf wel die link’, aldus Douze. Verder krijgt ze veel positieve reacties. Leden van UVSV, de enige vrouwelijke studentenvereniging, hebben haar verteld dat het een hele informatieve mooie tentoonstelling IS.

 

Wilt u zelf de tentoonstelling bezoeken? Dan kunt u tot 28 maart 2019 naar het Stadskantoor. De tentoonstelling bevindt zich op de eerste verdieping en is gratis toegankelijk.