De sociale studieruimte genaamd Time Space op het Vredenburg draait 6 maanden op de proef. Het concept dat uitgevoerd wordt door vier internationale studenten is bedoeld voor studenten om uit hun geïsoleerde studiebubbel te komen.

Time Space is een plek voor studenten die functioneert als een samenwerkingsplek. In tegenstelling tot de universiteitsbibliotheek heeft deze plek als doel nieuwe mensen te ontmoeten, waarmee je kunt gaan samenwerken en bijvoorbeeld een project kunt starten. Hoe het te werk gaat? Je betaalt voor de tijd die je hier zit. Hoe langer je hier werkt of met hoe meer mensen je besluit samen te werken. De prijs wordt dan in verhouding steeds voordeliger.

De oprichters van Time Space zijn: Slava Keshkov (21), Kamila Ishalina (21), Masha Moisseyeva (21) en Maria Averina (22). Zij hebben zelf als internationale studenten in Nederland gestudeerd. Tijdens hun studietijd zagen ze dat er veel studenten geïsoleerd waren. Normaal gesproken ga je een bepaald aantal uren naar college en daarna kun je naar huis om zelf te studeren, of je duikt de bibliotheek in. Hierdoor komen studenten in een studiebubbel.

Toen het viertal afgestudeerd was ontdekten ze een concept genaamd Social Space, dat al in veel landen al in gebruik is. Het is een soort sociale plek waar je erg open bent om met mensen om je heen contact te maken en samen te werken, wat erg stimulerend. Het is een soort. Ze kwamen erachter dat dit concept in Nederland nog niet erg bekend is en wilden hier verandering in brengen.

Het probleem met studeren in de bibliotheek zit in het feit dat je geen interactie hebt met je medestudenten. Het is de bedoeling dat je je daar focust op je studie. Zelfs al zouden er mensen zitten die je kunnen helpen, is dat op dat moment niet gebruikelijk omdat ze je niet benaderen en omdat je niet weet wie ze zijn. Ook weet je niet wat ze studeren en je mag geen overlast veroorzaken in de studieruimte. De oprichters proberen hier verandering in te brengen en willen juist de interactie bij de studenten prikkelen. Je kunt via een speciale app inchecken en zie je welke mensen er zich om je heen bevinden. Zo kun je zien welke mensen nuttig voor je zijn om mee samen te kunnen werken of die je het beste kunnen helpen. Het project berust niet alleen op een sociaal principe, ook is er een functionele reden. Er zijn namelijk zo’n 7000 studenten in Utrecht en die kunnen niet allemaal een plek vinden in de studieruimtes van de (universiteits-)bibliotheken. Daarom hebben zij Social Space opgestemd.

Als het in Utrecht niet werkt, werkt het nergens!

Het idee was er al een tijdje en de oprichters hadden het de naam Time Café gegeven, omdat ze in eerste instantie een ruimte beschikbaar wilden stellen in een café . Toen ze gingen brainstormen kwamen ze ook op het financiële gedeelte uit. Hoe kun je dit nou het beste aanpakken? Moesten ze een ruimte huren, investeringen doen of zou crowdfunding een mogelijkheid zijn?
Midden in juni is het viertal naar een conferentie gegaan waar ze hun idee gepitcht hebben. Ze zijn met mensen in contact gekomen en zijn zo uiteindelijk bij de locatie van The Social Impact Factory in Utrecht uitgekomen.
Door deze wending hebben ze de naam ook veranderd naar Time Space in plaats van Time Café. Deze ruimte blijkt uiteindelijk veel geschikter, omdat dit een rustige vaste plek is en je kunt er fijn studeren. In een café kun je vaak geluidsoverlast hebben waardoor je sneller bent afgeleid.

Inmiddels komen de tentamens eraan. Het viertal verwacht dan ook erg veel klandizie te krijgen de komende tijd.
Dit wordt ook ondersteund door diverse reclame-uitingen. Ze verspreiden posters, flyers en posten items op sociale media als Facebook en Instagram. Verder hebben ze 20 ambassadeurs gevonden die zelf student zijn van verschillende universiteiten en hogescholen.  Deze studenten promoten de organisatie en krijgen in ruil daarvoor gratis uren om bij Time Space te studeren. Inmiddels hebben ze al een team van designers en marketing (studenten) verzameld.

De oprichters hopen dat er veel studenten van De Uithof gebruik gaan maken van de locatie en zodoende uit hun geïsoleerde bubbel te komen.
Ook hopen ze dat de studenten in aanraking komen met andere bedrijven en zo opdrachten krijgen en elkaar kunnen helpen.

Time Space draait de eerste 6 maanden op de proef. Als het een succes is, hopen de oprichters dit concept te kunnen verspreiden in heel Nederland.
Omdat Utrecht een stad is waar veel studenten op een relatief kleine ruimte zitten, verwachten de initiatiefnemers dat het een succes wordt. Zelf zeggen ze hierover: ‘ Als het in Utrecht niet werkt, werkt het nergens!’

Time Space is te vinden op Vredenburg 40 in Utrecht. Op zaterdag en zondag is het geopend van 9:00 uur tot 22:00 uur en van maandag tot vrijdag van 16:00 uur tot 22:00 uur. Tijdens de tentamens zal het ook ’s nachts open zijn.