Afgelopen maanden zijn er meerdere malen leegstaande woningen in Sterrenwijk beklad. In de teksten wordt duidelijk gemaakt dat Moslims, buitenlanders, studenten en tbs’ers niet welkom zijn in de wijk. Sterrenwijkers zijn boos over de manier waarop sociale huurwoningen in de wijk worden toegewezen.

Sterrenwijk staat bekend om het volkse imago dat het heeft. De deur staat altijd open en iedereen kan bij elkaar naar binnen lopen voor een kop koffie. Maar Sterrenwijk ligt de laatste tijd onder vuur. De wijk is veel in de media en wordt vaak neergezet als asociaal in plaats van volks en gezellig dit mede door de gebeurtenissen, zoals de bekladdingen, die zich de afgelopen tijd hebben afgespeeld in de wijk.

‘’Wij voelen ons niet gehoord en dat zorgt ervoor dat wij op deze manier onze stem laten horen'' - Johan (48)

Johan (48), al zijn hele leven inwoner van Sterrenwijk, is van mening dat het volkse karakter nog niet verloren is, je kan bij veel Sterrenwijkers nog steeds gewoon naar binnenlopen en in de zomer wordt er in de voortuin nog vaak gezellig een biertje met elkaar gedronken. Echter, hij vindt wel dat de gemeente Utrecht beter moet gaan luisteren naar de Sterrenwijkers wil het volkste karakter van de wijk voort blijven bestaan. ‘’De buurt wordt er niet leuker op als er mensen van buitenaf komen wonen. Hier kunnen deze mensen niets aan doen, dit bepaalt de gemeente, maar dat vinden de echte Sterrenwijkers niet leuk’’. Volgens Johan was Sterrenwijk vroeger een wijk die generatie op generatie werd doorgegeven. Nu komen er veel studenten wonen maar er worden ook gezinnen vanuit andere wijken of steden in Sterrenwijk geplaatst als zij reageren op sociale huurwoningen in de wijk.

Johan, die weet wie de ramen heeft besmeurd, keurt het niet goed dat de ramen zijn onder gekalkt, maar hij begrijpt het wel. ‘’Wij voelen ons niet gehoord door de gemeente en dat zorgt ervoor dat wij op deze manier onze stem laten horen. De mensen van buitenaf krijgen allemaal snel een woning toegewezen, terwijl er ook Sterrenwijkers zijn die op een woning wachten en die moeten veel langer wachten. Er zijn bijvoorbeeld in mijn straat twee vluchtelingen gezinnen komen wonen, zij zijn pas een jaar in Nederland en hebben nu al een woning in onze wijk’’.

De gemeente Utrecht geeft aan dat er in de periode van 2012 tot 2016 weinig sociale huurwoningen zijn vrij gekomen in Sterrenwijk. De meeste woningen die zijn vrijgekomen in Sterrenwijk werden toegewezen aan de mensen die het langst ingeschreven stonden bij Woningnet, zo geeft wethouder Paulus Jansen aan. Er wordt dus niet gekeken of deze mensen woonachtig zijn in Sterrenwijk.