Het is algemeen bekend dat het als student lastig is om een kamer te vinden in Utrecht. Kamers zijn duur en veel oud-studenten blijven in hun studentenkamer wonen, omdat appartementen nog veel duurder zijn. Voor nieuwe studenten blijft er dus weinig over. Daarom gaan bewoners van de Archimedeslaan 16 aankomende zondag demonstreren tegen dit groeiende woningtekort.

Het gebouw aan de Archimedeslaan 16 moet voor 31 juli helemaal leeg zijn. Dit betekent dat ruim 400 studenten zonder woning komen te zitten. Om de krappe woningmarkt in Utrecht aan te kaarten, wordt daarom op 25 mei ‘Archifest’ georganiseerd: een klein festival, waar op een vreedzame manier zal worden gedemonstreerd tegen het huizentekort. “We willen aan de gemeente laten zien wat voor geslaagd project dit is geweest,” vertelt Ruby Aarts, bewoner en organisator van Archifest. De demonstratie wordt georganiseerd door bewoners en zal plaatsvinden tussen 12.00 en 19.00 uur. “We vertrouwen erop dat jullie daarna ook echt weg zullen gaan” luidt een bericht op het Facebook-evenement van het festival.

Het gebouw is al sinds 2010 in beheer van Stichting Tijdelijk Wonen (STW). Het pand stond leeg en om kraken te voorkomen zijn hier kamers in gerealiseerd. Het ging eerst om 192 kamers, toen stichting Sophia uit het pand vertrok werden hier nog 200 kamers aan toegevoegd. Bewoners wisten dus wel van tevoren dat het gebouw uiteindelijk gesloopt zou worden. Om die reden krijgen ze dan ook geen hulp van de gemeente om aan een nieuwe kamer te komen. Voor de studenten zit er dus niets anders op dan weer beginnen met hospiteren.
De gemeente zal deze plek samen met ontwikkelaars ombouwen tot een woonomgeving, compleet met winkels, cafés en een groene binnentuin. In totaal zullen er zo’n 2.000 nieuwe woningen komen. Eind 2019 zal het bestemmingsplan opnieuw worden vastgesteld door middel van een formele procedure met bezwaar- en beroepsmogelijkheden. De start van de bouw is afhankelijk van deze formele procedure, maar zal vermoedelijk in 2020 starten.