Pratende boerderijdieren, vriendelijke monsters, een kat die boodschappen doet, in kinderboeken kan het allemaal. Als je deze helden en schurken nog kent uit je jeugd, zul je je misschien ook herinneren dat deze personages bijna altijd mannelijk waren. Hoofdpersonages in kinderboeken zijn dan ook vijftig procent vaker man dan vrouw, zo blijkt uit een onderzoek van de Britse krant The Guardian. Hebben we anno 2018 nog steeds te veel mannenrollen in kinderboeken en zo weinig vrouwelijke helden? Moet hier meer aandacht aan besteed worden?

We vroegen het Dorothé Cras, eigenares van De Utrechtse Kinderboekwinkel. Ze vertelt in een telefonisch interview wat haar is opgevallen aan diversiteit in kinderboeken en wat er nog aan veranderd kan worden.