Wat is tegenwoordig de rol van een lokale journalist? Worden we nog goed geïnformeerd door de Utrechtse media? Lezen we over een aantal jaar de krant alleen nog maar op een tablet? Deze en nog veel meer vragen werden dinsdagavond 19 november ter discussie gebracht in de TivoliVredenburg. Met Herman van der Zandt als presentator is dit een debat over een nog gevoelig onderwerp.

Binnen in  deTivoliVredenburg is het druk, vanavond zijn er meerdere optredens. Mensen staan in de rij voor Ben Howard terwijl er een toch wel andere doelgroep de andere roltrap op loopt richting Cloud Nine. Op een hoogte van 47 meter is Cloud Nine de hoogste zaal in de TivoliVredenburg. De zaal is ontworpen voor Jazzconcerten maar wordt ook gebruikt voor lezingen. Mensen halen nog snel een drankje aan de bar en vinden hun stoel.  Vanavond speelt Nederland tegen Duitsland waardoor zowel presentator Herman van der Zandt als het publiek zich af en toe even afwenden om te kijken naar de tussenstand. Zodra het debat begint legt Herman uit hoe de avond zal verlopen en welke onderwerpen er aan bod komen. Voor de avond worden er stellingen voorgelezen waar het publiek door middel van een website en inlogcode hun mening kan geven. De focus ligt sterk op de rol van journalist in de lokale media. De avond is ingedeeld in drie delen met telkens een andere debatleider en vier tot vijf mensen uit de journalistieke omgeving. Zij debatteren met elkaar over onderwerpen met betrekking tot het huidige nieuws, wat er verbeterd zou kunnen en hoe we als media schakels met elkaar omgaan. Het publiek laat ook zo nu en dan van zich horen omdat er aan de linkerkant van de zaal een microfoon staat waar vanuit de zaal vragen of opmerkingen worden gegeven. De microfoon wordt goed benut. Het publiek stelt kritische vragen en geeft opmerkingen op antwoorden van de mensen op het podium. Een gevoelig onderwerp in het debat zijn de ‘witte’redacties in Nederland. Met deze opmerking begint een man in het publiek te applaudisseren. Later in het debat komt ter sprake dat een goed onderwerp voor volgend jaar de diversiteit binnen redacties is, omdat er nog steeds veel verbeterd kan worden.

Wat ook ter sprake komt is de rol van journalist in de hedendaagse tijd. Veel journalisten willen allemaal het beste nieuws naar buiten willen brengen, vaak blijkt dit lastiger dan gedacht. Dit komt omdat er veel voorlichters of woordvoerders zijn die het nieuws naar buiten brengen hoe zij het willen vertellen en dat zorgt soms voor ophef. De sfeer in de zaal is al wat losser en dat merk je aan de opmerkingen van het publiek over dit onderwerp.  De opmerkingen gaan over journalisten die zich teveel met politiek bezighouden en zich niet genoeg richten op lokaal nieuws.

Als laatst komt de stelling of we over tien jaar nog een gedrukte krant lezen of dat we voortaan de krant digitaal lezen. Door middel van de publieksstemmen is de conclusie dat de ene helft van het publiek het met de stelling eens is en dat de andere helft het niet met de stelling eens is. De mensen op het podium laten hun mening horen. De man naast mij, Rob , verteld mij zijn mening over dit onderwerp. Hij zegt dat hij het zich niet kan voorstellen om de krant straks compleet digitaal te lezen. “Naar mijn mening staat het nieuws uitgebreider verteld in de krant, als ik het nieuws kijk op een tablet heb ik het idee dat er minder verteld is” aldus Rob. Na twee uur is het debat afgelopen en worden de mensen op het podium bedankt, de bar gaat open en er is een gelegenheid om met elkaar te praten over het debat. Het was een interessante avond en volgens het  publiek kan er nog heel wat verbeterd worden in het lokale journalistiek.