Discriminatie komt nog vaker voor op scholen dan we denken. Ook scholen zelf doen er wel eens aan mee door kledingvoorschriften voor te schrijven. Zo verbood een middelbare school in Nederland korte broekjes en naveltruitjes. Er is zelfs een school geweest die een brief heeft gestuurd naar ouders en leerlingen waarin stond dat leerlingen met hoofddoekjes op de diploma uitreiking niet welkom waren. Op die brief kwam veel kritiek, maar de directeur reageerde dat hoofddoekjes sowieso verboden zijn op die school.

In een onderzoek van 1Vandaag staat dat 75 procent van de leerlingen vindt dat een hoofddoekje wel gedragen mag worden. Maar 25 procent stelt dat dit een ‘no go’ is.

Bo is 15 jaar en zit op een middelbare school in Utrecht. Hij vertelt uitgebreid over zijn ervaringen met kledingvoorschriften op zijn school. “Ik zou eigenlijk helemaal niet weten of er kledingvoorschriften zijn op mijn school. Natuurlijk verwachten docenten bij gym dat je sportieve kleding draagt die niet te sexy is, maar of dat echt is vastgelegd als regel is voor mij onbekend. Als mijn school die voorschriften heeft, zou ik ook helemaal niet weten waar ik dat zou moeten vinden.” Uit het onderzoek blijkt ook dat slechts 39 procent van de leerlingen op de hoogte is van kledingvoorschriften. “Die cijfers zijn wel waar, want ik denk dat ik niet de enige ben op mijn school die het niet weet.” Hanneke Schreuder is rector van het St. Bonifatiuscollege en laat kort in een reactie weten dat kledingvoorschriften vaak te vinden zijn in schoolgidsen.

Als er iemand een hoofddoek draagt, hoe kijken leerlingen, maar ook de school daar tegenaan? “Als ik een medeleerling zou zien lopen met een hoofddoek… Ja, prima. Daar is helemaal niks mis mee. Iedereen is zoals hij is. De visie vanuit de school zou ik niet weten, maar het valt mij eigenlijk wel op dat ik helemaal nog niemand met een hoofddoek heb zien lopen op mijn school. Volgens mij is mijn school rooms katholiek, dus dat kan verklaren waarom er niemand is met een hoofddoek. Het is eigenlijk ook belachelijk dat we nog in zuilen denken. Als ik een buitenlandse afkomst zou hebben, kies ik eerder voor een openbare school, ook al is die school verder weg. Dat vind ik best raar. Je moet gewoon een school kunnen kiezen waar je je thuis voelt”, vertelt Bo.

Scholen mogen bijvoorbeeld petten, mutsen en ook hoofddoekjes verbieden, maar daar zitten wel voorwaarden aan. De regels moeten voor iedereen gelden, het moet ondubbelzinnig zijn en het moet breed gecommuniceerd worden. Dat laatste puntje gaat vaak fout, denkt Bo. “Het voelt ook een beetje alsof het tegen de grondwet in gaat. Iedereen moet gewoon kunnen dragen waar diegene zich fijn bij voelt. Als je kleding draagt voor je geloof, dan mag dat. We leven in Nederland en dat zou ook gewoon moeten kunnen.” Ook petten kunnen dus verboden worden. Waarom wordt dat gedaan denk je? “Ik denk dat dat een soort ongeschreven regel is onder docenten. Ik heb namelijk nog nooit echt een reden daarvoor gehoord. Opzich kan ik het wel begrijpen. Met je jas aan zitten is ook niet netjes, omdat je dan laat zien dat je weg wil. Een praktische reden waarom petten verboden kunnen worden, is omdat je dan niet kan afkijken tijdens een toets. Anders kan je de klep van je pet voor je ogen schuiven en lekker naar iemands blaadje gluren en zo de antwoorden overnemen.”

Als het aan Bo ligt, kunnen we nog grote stappen maken op het gebied van verschillende culturen op scholen. “We leven in een multiculturele samenleving, dus we moeten iedereen gewoon accepteren. Bovendien is het ook goed voor je ontwikkeling als je leert om met verschillende culturen te werken. Als je er vroeg mee begint, wordt het met de paplepel ingegoten.”