De drie vrienden Simba, Jack en Olmo openen dit jaar hun eigen veganistische restaurant in Utrecht. Na brainstormen, crowdfunding en het uitwerken van hun concept, wordt de gedeelde droom werkelijkheid.

Hoe kwamen jullie op het idee zelf een veganistisch restaurant te openen?

“Wij kennen elkaar al meer dan 15 jaar en op een gezellig avondje, ruim twee jaar geleden, had Simba heerlijk veganistisch voor ons gekookt. Olmo en ik, Jack, waren enorm onder de indruk dat een maaltijd zonder vlees en zuivel zo lekker kon zijn. Kort daarna begonnen we met brainstormen over hoe gaaf het zou zijn om ons eigen restaurant te beginnen. We zagen dat er nog helemaal niet zoveel aanbod was qua veganistische restaurants en zo werd ons idee steeds serieuzer”

Is er een favoriet ingrediënt of gerecht dat jullie graag aan je gasten willen serveren?

“Oeh dat is een moeilijke vraag. Het is allemaal echt heel lekker. Ik denk dat we dan toch Simba’s ‘legendary risotto’ kiezen als het echt moet. We hebben gekozen voor een mix tussen de Aziatische en Mediterrane keuken omdat wij dit het beste van beide werelden vinden”

De legendary risotto
Foto: Herbivore

 

Eten jullie als ontwikkelaars en eigenaren van Herbivore zelf ook veganistisch?

“Simba is al 15 jaar vegetarisch en 10 jaar veganistisch en weet met deze ervaring ook goed hoe je lekker plantaardig kan koken.  Olmo en ik zijn, geïnspireerd door Simba, over aan het stappen naar een 100% veganistische levensstijl. We vinden het belangrijk dat mensen na gaan denken over hoe het consumeren anders en duurzamer kan. Wij zullen niemand dwingen tot een bepaald dieet, maar hopen zoveel mogelijk mensen te inspireren plantaardig te gaan eten, door te laten zien wat er allemaal mogelijk is in de plantaardige keuken”

Jullie gaan werken met je eigen groentes en kruiden, voor de producten die je niet zelf kunt
verbouwen zal je ergens ander inkopen moeten doen. Kiezen jullie daarvoor lokale producten uit?

“Dit is een goede vraag, we kiezen om ons assortiment compleet te maken het liefst voor lokale producten, omdat we het leuk vinden om met ondernemers uit de regio samen te werken. Soms is een lokale keuze echter niet de beste als het gaat om duurzaamheid en kwaliteit en in dat geval kiezen we voor het mooiste product met het beste verhaal”

Op de website geven jullie aan gebruik te maken van crowdfunding om het restaurant te kunnen
realiseren. Door wat voor mensen en bedrijven wordt er gedoneerd?

“Wij hebben voor crowdfunding gekozen omdat we het een hele leuke manier vinden van financiering. De investeringen komen ongeveer voor de helft van ons eigen netwerk. Denk hierbij aan vrienden, kennissen en familie. Daarnaast is er een hele grote groep investeerders die wij voorheen niet kenden. Dit zijn zowel particulieren als bedrijven die ons een zeer warm hart toedragen. Wij waren erg verrast en gevleid door het grote enthousiasme waarmee we werden gesteund, zowel financieel als met lieve berichten”

Wat is de reden geweest dat jullie Herbivore in Utrecht willen openen?

“We hadden bij Utrecht meteen al een heel goed gevoel over de match tussen ons concept en de stad. Na een uitgebreid marktonderzoek kwamen we erachter dat de vraag naar plantaardig eten in Utrecht sterk aanwezig is, terwijl het aanbod best wel achter blijft. Ook zien we dat de stad heel erg bezig is met duurzaamheid en daar worden wij erg vrolijk van”

Hoe ver zijn jullie nu in het proces?

“Wij zijn op dit moment alles aan het voorbereiden om zo snel mogelijk open te gaan. We hebben onze investering bij elkaar en zijn nu alle leveranciers en partners aan het uitzoeken. Ook zijn we de inrichting van ons pand aan het voorbereiden en dat is nog een hele klus. Simba is druk bezig met het ontwikkelen van de menukaart. Ook zijn we nog opzoek naar enthousiaste medewerkers die bij ons in de keuken en de bediening willen komen werken”

Wanneer kunnen we de opening verwachten?

“Volgens onze planning openen we deze lente onze deuren. Omdat onze locatie momenteel gebouwd wordt door meerdere partijen is er wel een kans dat het hier en daar wat vertraging oploopt. In dat laatste geval zal het begin zomer zijn dat er bij ons heerlijk kan worden gegeten”