Op het Utrecht Science Park zijn meerdere prullenbakken met scanbare stickers te vinden. Deze stickers zijn onderdeel van de 'Bottle Battle' van SPAR university, de plaatselijke supermarkt.

De prullenbakken bij Heidelberglaan 15 in Utrecht scheiden het plastic van het andere afval, maar daar houden de studenten zich niet altijd aan. Toch lijken de plasticbakken voller te zitten dan andere dagen. Vooral plasticflesjes vullen de afvalbakken. Wat ook opvalt, de groengekleurde stickers waar ‘Bottle Battle’ op staat.

De ‘Bottle Battle’ is een nieuw onderdeel van de SPAR university app. Hiermee kunnen studenten uit  studentensteden die een SPAR university hebben, vanaf 6 mei, acht weken lang strijden voor verschillende prijzen. Om kans te maken op deze prijzen, waaronder gratis koffie en festivalkaartjes, hoef je alleen de SPAR university app te downloaden en te recyclen.

Wil je een flesje weggooien? Open dan de app en klik op de ‘Bottle Battle’. Hierna scan je het flesje en de QR code op de sticker die op de prullenbak zit. Daarna hoef je het flesje alleen nog in de prullenbak te gooien.

Dit initiatief van de supermarkt is bedacht om zwerfafval op de campus te verminderen. SPAR university meldt in een persbericht dat het organiseren van een spel of wedstrijd positievere gevolgen heeft dan iets verbieden: ”Door studenten in het ritme te krijgen om hun PET-flesjes in de recyclebak te gooien, vergroten we de kans om samen méér te recyclen”. Dit is volgens SPAR university erg belangrijk, omdat het materiaal van gebruikte flesjes alleen hergebruikt kan worden voor nieuwe flesjes als ze in een prullenbak worden weggegooid en niet in het zwerfafval terechtkomen.