Het is vrijdag 21 december. Serious Request is al drie dagen bezig om geld op te halen voor het goede doel. Waar vroeger duizenden mensen op een plein stonden te kijken naar drie Dj’s die voor het goede doel zes dagen niet mochten eten en drinken, staat nu een aantal radio liefhebbers bij Tivoli Vredenburg. Radiostation 3FM haalt ook dit jaar geld op voor het goede doel met de actie ‘Serious Request’. Dit keer gaat het geld niet naar één doel, maar naar drie doelen: reanimatiecursussen, bescherming bij natuurgeweld en noodhulp bij conflicten. Het Glazen Huis bestaat niet meer, want dit jaar is er gekozen voor een andere opzet: De Lifeline. In totaal zes 3FM-Dj’s lopen in koppels ongeveer 200 kilometer vanaf de uithoeken van Nederland met als één gezamenlijk eindpunt: Tivolivredenburg in Utrecht.

Als je aankomt bij Tivolivredenburg valt er meteen een grote container op. Daar kunnen mensen hun cheques inleveren die ze hebben opgehaald om 3FM Serious Request te steunen. Voor de container staat niemand, maar toch zijn er al een aantal cheques ingeleverd in de bus. Naast de container staat een gebouw met daarop geschreven: ‘Kom in actie hangout’. In het gebouw zijn loopbanden aanwezig waar je kan meelopen met de Dj’s. Je kunt jezelf laten sponsoren en daarmee dus geld ophalen. Op de loopbanden staan politieagenten die druk bezig zijn om een stuk mee te wandelen. Politieagent Ellen vertelt dat ze graag namens de politie Nederland meeloopt. “Alle drie de doelen zijn belangrijk, maar voor één doel voel ik het meest. Ik vind het belangrijk dat meer mensen weten hoe ze moeten reanimeren bij mensen die dat nodig hebben. Als politieagent maak je enorm veel van zulke gevallen mee; daarbij zie je ook hoe belangrijk het is als iemand snel hulp krijgt, want echt elke seconde telt.”

Boven het restaurant in Tivoli Vredenburg staat de mobiele 3FM studio. Bij de studio zijn weinig fans aanwezig, maar werkt het personeel hard om de uitzending in goede banen te leiden. Angelique Houtveen is 3FM-Dj en is op dit moment live radio aan het maken. “Dit is 3FM Serious Request, we gaan weer schakelen naar Sander en Eva, want waar lopen jullie nu?” Op het grote scherm, waar je de uitzending kan volgen, is te zien dat de fans niet in de studio zijn, maar langs de routes die de koppels de lopen. Ze steunen één van de drie goede doelen en vragen een plaat aan.

Terwijl Sander en Eva, die binnen 6 dagen naar Tivoli Vredenburg moeten lopen, nog wel even doorpraten, is Angelique aan het schakelen met de echte 3FM studio in Hilversum. Daar worden de reclames gedraaid en leest iemand het nieuws. Er wordt even overlegd hoe dat wordt opgelost. “Eerst gaan we nog even naar Olivier”, zegt Angelique via haar microfoon.

Olivier staat beneden in het restaurant en interviewt nog wat mensen die aan het eten zijn, daarna worden de reclames ingestart en is er weer een uur voorbij.

3FM serious request’ was live te volgen via de radio of op de site. Na zes dagen hebben ze 1,3 miljoen euro opgehaald voor het goede doel.