Wethouders Lot van Hooijdonk en Victor Everhardt hebben fouten toegegeven over de informatievoorziening van de Uithoflijn. Dat lieten ze dinsdag weten in een debat van de gemeenteraad. De Uithoflijn is een tramverbinding die tussen Utrecht Centraal en de Uithof gaat rijden.

De wethouders reageerden op een rapport van de Rekenkamer dat eerdere deze maand uitkwam. Van Hooijdonk vertelde dat de informatie naar de raad anders had moeten zijn. Wel stelde ze dat zij vindt dat er dit jaar al grote stappen zijn gemaakt in de aansturing van het project “Ik trek me het zeer aan dat de informatievoorziening aan de gemeenteraad niet volledig was. Ik ben me ervan bewust dat het heel hard werken wordt om dat weer te herstellen. Inmiddels hebben wij daarin stappen gezet”, aldus wethouder Everhardt.

Andere politieke partijen vroegen de wethouders om opheldering. Zij waren hard in hun oordeel en stelde dat er bestuurlijke tekortkomingen en enorme gevolgen zijn. Ook twee Rekenkamers concludeerden dat de Uithoflijn flink duurder is geworden door verziekte verhoudingen op bestuurlijk en ambtelijk niveau.

In het rapport van de rekenkamer, dat eerder deze maand uitkwam, stond dat door gebrekkige communicatie en slechte oplossingen de lijn inmiddels 102 miljoen euro meer kost dan begroot. Bij de gemeente en de provincie ontstonden er fouten door de samenwerking. Daarnaast liep de communicatie met de aannemer en de projectorganisatie niet goed. Het plan was dat de tram in juli 2018 zou gaan rijden, maar in 2017 werd bekend dat de bouw van de lijn langer duurde dan gepland.

Het afgelopen jaar zijn er volgens het rapport meerdere stappen gezet om de samenwerking te verbeteren en de informatievoorziening beter te communiceren. Ondanks dat zien de kamers nog wel risico’s in de samenwerkingsrelatie, waardoor het nog niet zeker is of de tram in december 2019 gaat rijden.