Tijdens het paasweekend vond de derde editie van het Werkspoorfestival plaats in de Werkspoorkathedraal, een grote voormalige fabriekshal bij het Amsterdams-Rijnkanaal. Het festival is geschikt voor het hele gezin; ideaal als je zin hebt in iets anders dan een weekend lang paaseitjes zoeken.

Brede mannen in gele hesjes begeleiden fietsers naar de fietsenstallingen achter het gebouw. Daar hangen gekleurde pijlen, die de bezoekers naar de ingang leiden. Je wandelt naar binnen door de grote, openstaande deuren van de oude fabriek. Het is rustig, op deze laatste dag van het festival en er hangt een lome sfeer in de lucht.

Vaders en moeders liggen onderuit gezakt op zitzakken, biertje in de rechterhand. Ondanks de hitte binnen, zien de meeste bezoekers er relaxed en tevreden uit. Sara van de poffertjeskraam ‘Pofferdikkie’ is wat minder relaxed. Het is al zo warm binnen en boven de hete platen is het al helemaal moeilijk uit te houden. Gelukkig heeft ze nu even rust, het is namelijk niet zo druk op deze laatste avond van het vierdaagse festival. Maar dat mag ook wel; het was de afgelopen dagen namelijk wél erg druk. Naar schatting kwamen in totaal zo’n 10.000 mensen naar het festival. “De rijen achter de kraampjes waren lang en met de hitte was dat niet altijd even prettig. Gelukkig is er een terras, zodat we af en toe even kunnen luchten” glimlacht Sara.

Binnen is er genoeg te doen voor de kids. Er is een heel kinderprogramma georganiseerd voor de allerkleinsten. Rechts achterin het pand staat een enorm reuzenrad te draaien. Voor één muntje mag je hier een ritje in maken. En gelukkig is dit niet alleen voor de kinderen; ook volwassenen kunnen het festival vanaf boven bewonderen. Maar dat is niet alles, er is een heuse photobooth, compleet uitgerust met pruiken en andere verkleedattributen als zwaarden en Vikinghelmen. De verkleedkist valt ook niet tegen. Een blonde peuter staat stralend voor de spiegel haar nieuwe look te bewonderen: een paarse pruik onder een roze glitterhoed. Met bijpassende roze cowboyboots.

Maar het hoogtepunt is misschien wel ‘Tinderen voor Kinderen’, een soort analoge Tinder. Singles kunnen plaatsnemen achter een tafeltje, waarachter een jongen van een jaar of 6 verborgen zit achter een typmachine. Zijn tong steekt uit zijn mond, terwijl hij geconcentreerd het profiel opstelt van de blonde single achter het tafeltje. ‘En heb je misschien nog hobby’s?’. Na het maken van een polaroidfoto wordt het profiel op een grote wand geprikt. Geïnteresseerden kunnen een briefje achterlaten. “Maar het leukste onderdeel vind ik toch wel de like-stickers” lacht Marc Faasse, medewerker van het concept. “Kinderen lopen met stickers het festival rond en geven mensen een sticker die ze goed bij de singles vinden passen.” Als je geliked bent, kun je ook een berichtje achterlaten voor de desbetreffende single. “Helaas heb ik nog geen sappige details opgevangen vandaag. Wel zijn er in voorgaande edities echt relaties uitgekomen! Dat is natuurlijk fantastisch om te zien.”

Buiten, op het aansluitende terras, is de gemiddelde leeftijd iets hoger: er worden dan ook de nodige alcoholische drankjes genuttigd. Bezoekers hangen aan sta-tafeltjes in de zon, of luieren onder de parasols in de koele schaduw. Op de achtergrond klinkt een tokkelend gitaartje. Fenne Scholte ligt onder zo’n parasol, verstopt voor de brandende zon. “Maar ik mag echt niet klagen, ik heb de hele winter uitgekeken naar weer wat meer zon. En met een koud biertje is het hier buiten heel goed vertoeven.”