Eurospoor, Nederlands grootste evenement voor modeltreinen en -spoorbanen, viert dit weekend in de Jaarbeurs zijn 25-jarig jubileum. Liefhebbers van modelbouw komen vanuit heel Europa naar Utrecht om meer dan 50 modelspoorbanen te bewonderen.

De Jaarbeurs maakt dit weekend plaats voor Eurospoor 2017. De editie van dit jaar is extra feestelijk, want het evenement bestaat al 25 jaar. In de afgelopen 25 jaar groeide Eurospoor uit tot een internationaal evenement, waar zo’n 15000 modelbouwliefhebbers van mijlenver op afkomen. De organisatie belooft dit jaar groots uit te pakken. De bezoekers kunnen genieten van meer dan 50 gedetailleerde modelspoorbanen, verschillende demonstraties in modelbouw en een modelspoormarkt van bijna een kilometer lang. Speciaal voor het 25-jarige jubileum verloot Eurospoor onder de bezoekers ruim 160 prijzen.

Leo Hendriksen en zijn vrouw Chitra organiseerden de eerste editie van Eurospoor in 1993. ‘Dat het toen in een keer zo’n groot succes zou zijn, hadden we niet verwacht’, vertelt Hendriksen. Eerder organiseerde hij een paar keer kleinere modelspoorevenementen, maar na het succes van Eurospoor besloten Hendriksen en zijn vrouw er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken.

Of Eurospoor nog 25 jaar zal voortbestaan is nog niet helemaal zeker. Het is zwaar werk om zo’n groot evenement te organiseren, vertelt Hendriksen: ‘Je maakt veel korte nachten. We doen het maar met z’n tweeën en daarom doe je vaak veel meer werk dan je eigenlijk kan doen. Ik wil wel zo lang mogelijk doorgaan, als mijn gezondheid het toelaat, want het is het mooiste werk dat er is.’

Eurospoor 2017 vindt plaats van 3 tot en met 5 november. Kaarten zijn online verkrijgbaar op eurospoor.nl.