Door een walm van rook en warmte van de heaters loopt men het bruine café de Vingerhoed binnen. De klok slaat negen. Het is de eerste avond van de 28e editie van het smartlappenfestival. Het hele weekend zijn er door Domstad vele cafés geopend met liveoptredens van smartlappenzangers. Eerder dit jaar dreigde het Smartlappenfestival te verdwijnen door vertrek van de twee organisatoren: Fred Besselse en Peter Elzendoorn.

Achterin het volle café is Smartlappenzanger Matti Boegatti zijn met luipaardprint beklede muziekapparatuur aan het positioneren. De zaal is gevuld met goed gebekte mannen en vrouwen van middelbare leeftijd, die merkbaar een slokje alcohol op hebben. Matti Boegatti heeft een kleurrijke broek en een T-shirt met de tekst: ‘Wat un Balle Sjoow’. De outfit is afgemaakt met een harige boa, gekleurde zonnebril, gouden bling bling ketting en als kers op de taart een ‘boswandeling’ hoed. ‘Hij doet me verrekte veel denken aan Paul de Leeuw’, zegt bezoeker Victor Elsinga (19). Matti Boegatti heeft een pils in zijn hand en pakt de microfoon. ‘Wie was er in 2015 ook bij mijn optreden in dit café?’, galmt er door de speakers. Bijna alle mensen in het café juichen, ze hebben er zin in.

De avond wordt afgetrapt met het nummer ‘Ik meen ‘t’ van de welbekende volkszanger André Hazes. Na een aantal nummers lopen er twee vrouwen langs het café. Ze kijken het café in. Matti zegt: ‘Kom naar binnen!’. De vrouwen reageren niet en lopen vlug verder. Waarop Matti Boegatti reageert:’ Takketeef!’. Vervolgens zet Matti Bougatti zijn volgende nummer op. Voordat Matti begint met zingen, vertelt hij over zijn moeilijke jeugd. Dit nummer gaat over zijn jeugd en de mensen in het café zijn voor heel even stil. Het nummer heeft middenin een overgang van droevige muziek naar vrolijke muziek; men danst weer vrolijk verder.

Het volgende café, Lebowski dat naast de dom is gevestigd, staat al goed vol met mensen. De ramen zijn beslagen met vocht van de mensen die binnen staan. Bij Lebowski is de leeftijd duidelijk meer gespreid. Tieners gaan hier los met gepensioneerden. Het personeel achter de bar is verkleed als stereotype Utrechters. De mannen in witte hemden met gouden kettingen en de vrouwen in laag uitgesneden jurkjes met een luipaard printje. Vlakbij de bar staan een groep enthousiaste jongeren die allemaal slechthorend of zelfs doof zijn, met elkaar te communiceren via handgebaren. Iedereen danst en zingt mee met de Nederlandstalige muziek. ‘Ik houd normaal helemaal niet van Nederlandstalige muziek, maar tijdens het Smartlappenfestival wel. De sfeer is dan zo goed, ik kan heel erg genieten van deze gezelligheid’, zegt student Nordin (20).

De drukte in café Lebowski

Om tien uur zouden De Anitaas komen optreden, maar de klok geeft al kwart voor elf aan en de drie dames zijn nog steeds nergens te bekennen. Een vriendin van de Anitaas, Greet (64) vertelt dat de zangeressen net binnen zijn gekomen en zich nog even vlug omkleden. Om kwart over elf mag het optreden dan eindelijk beginnen.

Eerder dit jaar dreigde het Smartlappenfestival te verdwijnen door vertrek van de twee organisatoren: Fred Besselse en Peter Elzendoorn. De Anitaas hebben van de zomer actiegevoerd tegen het verdwijnen van het Smartlappenfestival. Desalniettemin heeft evenementenbureau BINK een nieuw bestuur kunnen vormen en is het festival voor de komende jaren veiliggesteld. De Anitaas zijn hetzelfde gekleed in glitterende pakjes en hebben felgekleurde oogschaduw op. Met hun Utrechtse accent sluit dit optreden volkomen aan bij het Smartlappenfestival. ‘Wij zijn blij dat het smartlappenfestival niet is verdwenen en gaan er vanavond een groot feest van maken!’, zegt Joke, een van de drie zangeressen van de groep.