Patrick R. is de eerste verdachte in drie politierechterzittingen die zelf op komt dagen. Zonder advocaat om zich tegen kritische vragen van de rechter en Officier van Justitie te verdedigen, zit hij daar. Enkel gewapend met een verzorgd uiterlijk –duur ogende accessoires, strakke polo, leren laptoptas- en lichte snik in zijn stem probeert hij zijn verhaal te vertellen. De 56-jarige man uit Roermond wordt verweten dat hij in september 2015 4.000 euro heeft verduisterd, het bedrijf MHD Tuintechniek heeft opgelicht, en een vervalste factuur heeft opgesteld.

De baas van Patrick R. heeft een bedrijf, Link, dat kweektenten bezit. Deze directeur wil deze tenten verkopen, volgens de verdachte omdat destijds net de Growshopwet aangenomen was, die het illegaal maakt spullen in je bezit te hebben die mensen zouden kunnen helpen hennep te kweken. R. krijgt de opdracht een koper van de tenten te vinden en de verkoop te regelen. Hij vindt een geschikte partij in MHD Tuintechniek, een tuincentrum in Woerden. R. verkoopt de tenten voor 20.000 euro en laat de boekhouder van Link een factuur opstellen zodat hij de verkoopsom in contanten kan ophalen en overdragen aan zijn baas. De boekhouder is de zus van de directeur. Volgens de verdachte gaat alles bij Link in cash.

MHD Tuintechniek wil dat de verdachte regelt dat de tenten eerst een tijd worden opgeslagen. Patrick R. zorgt voor een loods en vervoer van de tenten. R. verklaart tijdens de zitting dat MHD hem voor deze diensten 4.000 euro extra wilde betalen. De verdachte zegt dat hij deze extra beloning met de directeur had overlegd en dat die akkoord was gegaan. MHD wilde alleen wel een nieuwe factuur, van 24.000 euro, in plaats van 20.000 euro, zodat hun administratie zou vastleggen dat zij inderdaad 24.000 euro betaald hadden voor de deal.

R. maakt deze nieuwe factuur zelf op, met de hand. Daarna dient hij de nieuwe factuur in bij de boekhouder, erop vertrouwend dat zij en de directeur ermee akkoord zijn dat Link maar een deel (20.000 euro) van de factuur als inkomsten ontvangt. Dat vertrouwen blijkt onterecht: de boekhouder slaat alarm bij het zien van de nieuwe factuur. Zij verklaart dat zij en de directeur helemaal niets wisten van de deal tussen Patrick R. en MHD Tuintechniek. Zijn baas geeft R. aan bij de politie met zijn zus, de boekhouder, als getuige, zodra hij doorheeft dat zijn tenten voor 24.000 euro verkocht zijn, terwijl hij maar 20.000 euro gezien heeft. De rechter vertelt dat MHD Tuintechniek zelf geen commentaar wil geven en niets met de zaak te maken wil hebben. De rechter noemt de familieband tussen de getuigende boekhouder en de directeur en de onduidelijke afspraken als redenen voor twijfel over de schuld van R. Hij wordt op elk feit vrijgesproken en komt zo onder de geëiste werkstraf van 40 uur uit.