Duizenden woningeigenaren openden afgelopen zaterdag hun deuren voor potentiële kopers. Het was de uitgelezen kans voor huizenzoekers om op één dag meerdere woningen te bezichtigen, zonder afspraak. In totaal waren er een kleine 13.000 huizen aangemeld in de provincie Utrecht. Maar het aanbod van huizen op deze dag neemt af.

Het aantal aangemelde huizen is minder dan bij de vorige editie in oktober. Grote boosdoener is de krappe huizenmarkt, waardoor het aanbod simpelweg kleiner is. Hoe meer vraag naar huizen, hoe minder verkopers de neiging hebben om hun deur een dag lang open te zetten voor een bezichtiging zonder afspraak. Petra Jansen-Westhof van Gert-Jan Scholten Makelaardij: “Je merkt dat de mensen niet graag voor niets thuis blijven zitten. Het is mogelijk dat er veel mensen komen, maar er kan ook niemand langskomen. Door de krappe huizenmarkt weten veel mensen dat ze hun huis sowieso verkopen. Daar hebben ze een dag thuis zitten niet extra voor over.” Volgens de NVM waren afgelopen weekeinde 65.000 huizenkopers op pad. Ook Jesse van Vliet van Van Doorn Makelaardij geeft aan dat de Open Huizen Dag erg rustig was en dat er maar enkele telefoontjes van potentiële kopers binnen kwamen over de hele dag.

Toch blijft het belangrijk dat mensen zich aan blijven melden voor deze dag, vindt Van Vliet: “Wij proberen de mensen aan te geven dat de verkoopkans stijgt, maar de mensen moeten hier wel voor openstaan”. Op een open huizen dag huizen kijken is voor potentiële kopers niet alleen leuk, maar ook slim. Op deze manier krijg je bij meerdere huizen een indruk van de buurt, de straat en de sfeer. Doordat dit allemaal op dezelfde dag is, zit het nog vers in het geheugen en is het voor potentiële kopers goed om te vergelijken.

Voor de potentiële kopers is het onderling een flinke strijd. Ondanks de afname van het aantal deelnemers, blijven bepaalde huizen erg populair. Het is mogelijk dat je met vijftien stellen tegelijk in een huis staat. Jansen-Westhof: “Het is kijken en beslissen, anders gaat het huis zo aan je neus voorbij.” Tijdens de Open Huizen Dag wordt er vaak direct op het huis geboden of zelfs al in de dagen voor de opendag. Eigenlijk moet je tegenwoordig op de hoogte zijn van de verkoop van een huis vóór dat het huis op Funda staat. Zodra huizen daarop staan en dit voor iedereen bekend is, is het al te laat. Maar ook de biedingen bleven bij Van Doorn Makelaardij dit jaar uit. Van Vliet: “Normaliter volgen er biedingen uit de Open Huizen Dag, dit was dit jaar echter niet het geval.”

Na de Open Huizen Dag op zaterdag, is de maandag voor alle makelaarskantoren een drukke dag. De mensen die huizen hebben bezichtigd, hebben de mogelijkheid gehad om hun gegevens achter te laten zodat de makelaar contact kan opnemen. Veel mensen doen dit waarna contact met de mensen wordt opgenomen. Jansen-Westhof: “Wanneer we de potentiele kopers aan de lijn hebben, is het voor beide partijen goed om elkaar te spreken. Zo kan er een eventuele vervolgafspraak gepland worden of kan er verder worden gekeken naar een ander huis. Doordat niet alle verkopers aan de Open Huizen Dag mee doen, blijven er huizen over om een bezichtiging te plannen.”

Wanneer de volgende Open Huizen Dag in 2019 gehouden wordt is nog onbekend, houdt daarvoor onze pagina in de gaten.