Het aantal airbnb-boekingen in Utrecht is het afgelopen jaar flink gestegen. Utrecht komt met 50.000 boekingen op nummer vier van de meest bezochte Nederlandse steden. Dit meldt Airbnb aan de gemeenteraad.

Op plek één staat Amsterdam gevolgd door Rotterdam en den Haag. Ongeveer 50.000 mensen boekten dit jaar een overnachting in Utrecht. Onder deze 50.000 mensen zaten ongeveer 10.000 Nederlanders. Ongeveer 2.100 Utrechters verhuurt een woonruimte tegen een gemiddelde huurprijs van 80 euro per nacht. Aangezien een doorsnee Utrechtse verhuurder zijn/haar woonruimte 25 nachten per jaar verhuurt, verdient de verhuurder hier ongeveer 2000 euro per jaar mee. Dit blijkt uit de cijfers van airbnb zelf.

Deze cijfers zijn door het bedrijf aan de gemeenteraad van Utrecht aangeboden. Het bedrijf wil een betere samenwerking met grote steden en gemeenten zoals Utrecht. De gemeenteraad zelf wacht op een wetsvoorstel van Jeroen Kreijkamp. De wethouder van D66 die onder andere gaat over Wijk Oost en de financiële zaken is bezig met een wetsvoorstel waarin Utrecht iets doet met de stijgingen van de airbnb boekingen. Zo wil hij onder andere een maximaal aantal overnachtingen van 90 nachten per jaar. Ook wil hij dat de toeristen-belasting wordt ingevoerd voor huurders van airbnb.

Verhuurder Nick die zijn woonruimte in Rijnsweerd-Noord verhuurt is het totaal niet eens met deze mogelijke maatregelen. Zo denkt hij niet dat de toeristenbelasting gaat helpen. ‘Een toeristenbelasting werkt in de praktijk nooit, want wie moet bepalen of een bezoeker van Utrecht een toerist, een student, een sollicitant of gewoon iemand is die tijdelijk onderdak nodig heeft?’ Daarnaast is de verhuurder het met het maximaal aantal verhuurdagen ook niet eens, omdat het veel tijd en geld kost om te controleren wie zich wel en niet aan de regels houdt.

Nick die zelf zijn appartement in Rijnsweerd-Noord verhuurt herkent zich erg in wat gezegd is over de stijgende boekingen. ‘De boekingen zijn massaal toegenomen sinds een aantal maanden, ik moest in de zomer soms zelfs een boeking afzeggen, omdat ik anders geen tijd voor mezelf heb.’

Daarnaast is airbnb een oplossing voor een probleem en niet een probleem op zichzelf zegt Nick. Het is een mogelijke oplossing voor het grote woningtekort in Utrecht.

Zeker nu in Utrecht steeds meer evenementen worden georganiseerd die aantrekkelijk zijn voor mensen van buiten Utrecht stijgt het aantal boekingen enorm. Zo waren er met de Singelloop dit jaar 1.100 boekingen tegenover 900 van een week eerder. En tijdens de canal pride in juni van dit jaar waren er ongeveer 1.000 boekingen tegen de 920 boekingen van een week eerder.

Airbnb is een online verhuurders bedrijf dat de tussenstap is tussen de verhuurder en de huurder. Het is een platform waar mensen (een deel van) hun huis kunnen verhuren voor een aantal dagen. Men ziet het voornamelijk als een online bed & breakfast bedrijf.