Vandaag, 4 november, is de eerste Graallezing ooit in Nederland gehouden. De Graalbeweging, een initiatief van de Graalbeweging, is een internationale eigentijdse vrouwengroepering die voortvloeit uit een lange Christelijke traditie. De lezing werd gehouden door Petra Strienen en gepresenteerd door Annemiek Schrijver.

De lezing staat gepland om 15.00 uur maar een half uur van tevoren is de Lutherse kerk al helemaal gevuld. Langzaam stroomt de zaal vol met grijze koppen. De kerk is in verbouwing en staat in de lak. Links en rechts staan steigers en ruik je de geur van verf erg goed. De schilderijen en beelden laten je in de sferen komen die een kerk je geeft. Dat het een Lutherse kerk is, heb je niet snel door. Echte eigenschappen zijn niet te zien, alleen aan de buitenkant van de kerk. Daar staat in grote letters ‘Lutherse Kerk’.Een presentatie staat al klaar op het grote scherm. ‘De Gulden Regel’ is groot op het scherm geprojecteerd. Iets waar de bezoekers al over aan het praten zijn.

Iets later dan 15.00 uur opent Annemiek Schrijver, bekend van levensbeschouwelijke radio- en televisieprogramma’s zoals ‘Zin in weekend’ en ‘De Verwondering’, de lezing. Ze vertelt over de geschiedenis van de Graalbeweging en deelt me dat we bij een historisch moment zijn, de allereerste Graallezing in Nederland.

Maatschappelijk engagement, spirituele bewogenheid en empowerment van vrouwen is het credo van de Graalbeweging. Met de jaarlijkse Graallezing is er een nieuwe traditie. De beweging geeft het woord aan een vrouw die zich vanuit religieuze bewogenheid inzet voor een betere wereld. Dit jaar is de eerste keer dat de bijeenkomst wordt gehouden en Petra Strienen, politicus van D66 in de eerste kamer, bijt de spits af. Ook heeft ze heeft Arabisch gestudeerd en geeft regelmatig politiek commentaar over de Arabische wereld. Hierdoor heeft ze altijd al oog gehad voor vrouwenrechten.

Strienen opent met verhalen uit haar jeugd. Iedereen kijkt en luistert aandachtig. Soms een grapje tussendoor werkt waardoor er een goede sfeer hangt. Ze vertelt dat het vroeger anders was. ‘Het idee dat de man bepaalt wat je doet is iets waar ik mee ben opgegroeid. De kerk maakte de vrouw altijd kleiner en je als vrouw niet ‘groeien’.

Ze is geboren in Limburg en vertelt verhalen over haar geboorteplaats. De Arabische namen waarmee ze strooit zijn vrienden uit het Midden-Oosten die ze gemaakt heeft. Het publiek vindt dit minder interessant. De stiltes van het aandachtig luisteren maken plaats voor korte gesprekjes met buurmannen of vrouwen. Als Arabist was ze veel in contact met mensen van vrouwenorganisaties en Arabieren die zich verzetten tegen de overheid of leiders.

‘De Gulden Regel gaat over barmhartigheid en mededogen. Het gaat over gunnen, genieten en mee leven’ aldus Petra Strienen. De zin ‘durf je de ander te gunnen, wat je jezelf gunt’ slaat aan bij het publiek. Er is geroezemoes in de kerk en iedereen heeft er wel wat over te zeggen. Een toeschouwer pakt uit desinteresse haar telefoon erbij en heeft de lezing wel gezien. Na een uur praten is de presentatie van Petra afgelopen. Er kunnen nu vragen worden gesteld. Iets dat niet snel komt. Er wordt hard nagedacht maar het aantal vragen is uiteindelijk schaars.

Hilde Debacker, een lid uit de organisatie, is als laatste aan de beurt. Ze mag de Graalwisselbeker uitreiken aan Strienen. De beker blijft een jaar bij haar en zal volgend jaar aan de volgende presentatrice gegeven worden. Na de uitreiking is het tijd voor een drankje. De mensen blijven lang want als ze naar buiten gaan, zijn ze kletsnat van de regen die al de hele middag moet bakken uit de hemel komt.