UTRECHT – Elke zondag organiseert de Motion Church Utrecht een kerkdienst. Deze kerkdienst wijkt af van traditionele diensten. De bijeenkomsten zijn in een modern jasje gestoken.

De Motion Church Utrecht is een kerk met een charismatische stroming. Bij deze stroming staat de persoon centraal. Zo spelen eigen ervaringen een belangrijke rol binnen deze kerk. Iedereen mag een dienst bijwonen. Hiermee wil de Motion Church bereiken dat de bezoekers familie van elkaar worden.

Jason Jacobs is van origine een Nieuw-Zeelander met een katholieke achtergrond. Hij komt al een tijdje in de kerk. Al op vroege leeftijd vond hij het katholieke geloof niet zoveel. ‘’Ik vond dat er te veel regels opgelegd werden aan mensen. Ook werd er in mijn beleving te veel de nadruk gelegd op hemel en hel. Daar ben ik juist op tegen. Ik geloof dat jezus mij vergeeft wanneer ik iets fout doe. Hij is voor mij gestorven.’’ Ook vindt Jacobs het belangrijk dat je God liefde geeft. ‘’Als je God liefde geeft, komt alles daarna goed. Het is niet zo dat je in een soort kadertje moet passen om erbij te horen.’’

Tijdens de dienst is muziek erg belangrijk. Waar je normaal vooral Latijnse liederen verwacht in een kerk, is dat bij Motion Church niet zo. De meeste liederen zijn Engels en sommigen in het Nederlands. De liederen worden aangevuld met een basgeluid. Het lijkt af en toe net alsof je nog steeds in de discotheek staat. Iedereen is vrij om te doen wat hij of zij wil. Daarom wordt er tijdens de dienst gelopen en gedanst. Iedereen zoekt op zijn eigen manier contact met God. Zo is er een meneer die met zijn ogen dicht danst en zijn hand omhoog opsteekt om het contact met God te voelen. Andere mensen zoeken contact met God door samen met hun partner te knuffelen. Iedereen doet dit op zijn eigen manier.

‘’Voor mij is vooral het samen zijn erg belangrijk’’, zegt Peter van der Berg. Hij komt sinds een maand bij de Motion Church. ‘’De wereld staat op dit moment in vuur en vlam. Ik zoek wat warmte met mensen om mij heen.’’ Toch noemt Peter zichzelf atheïst. Hij gelooft niet dat God de wereld kan veranderen. Op de vraag waarom hij dan bij de Motion Church komt, heeft Peter een duidelijk antwoord: ‘’Ik wil graag bij deze kerk mijn gevoel uitspreken. Bij een bijeenkomst op een doordeweekse dag werd mij gevraagd waar ik in geloofde. Daarop was mijn antwoord dat ik dat niet wist. Ik hoop gewoon dat de wereld een stukje beter wordt. Daar bad de groep dan ook voor. En toen ging ik er toch meer opletten hoe erg de wereld eraan toe is. Dat had ik zelf niet verwacht. Dus misschien ben ik toch niet zo atheïstisch als ik dacht.’’

Tijdens de dienst wordt er vooral gebeden voor het goed laten verlopen van een zwangerschap, voor de mensen die loten voor huizen en voor de examens. Elke week wordt er nadruk gelegd op een paar onderwerpen. Wanneer de voorganger spreekt, komen deze onderwerpen ook terug. En door de kleine ruimte waar de dienst gehouden wordt, kan de boodschap extra binnenkomen. In deze kerk willen ze graag ruimte creëren waar God kan spreken.

In de kerk is er grote diversiteit aan mensen. Van oudere tot jonge mensen, van Nederlanders tot Amerikanen er zijn gewoon veel verschillende soorten mensen. Daar is Jacobs ook erg trots op: ‘’Ik ben erg blij onderdeel van te mogen zijn van deze Motion Church. Het is mooi om te zien dat er zoveel mensen rondlopen.’’ Het is duidelijk dat iedereen welkom is bij de Motion Church. Iedereen is bereidt te vertellen over het geloof. Jacobs vindt dat ook erg belangrijk. ‘’We moeten allemaal openstaan voor nieuwe opvattingen. Het doet mij denken aan een uitspraak van een atheïst. Als een christen mij niet vertellen wil over Jezus, dan twijfel ik of hij wel echt een gelovige is.’’