Het wel bekende computerspel brengt deze week zijn nieuwste versie uit en om het te promoten is er een Pop-Up Store geopend op station Utrecht Centraal. De expo neemt je mee naar het oude Egypte, tevens de setting van de nieuwste Assassins Creed. Assassins Creed Origins ligt vanaf 27 oktober in de winkels.

Bij aankomst voor de expo krijg je al twee mogelijkheden om naar binnen te gaan. Durf je de uitdaging aan en neem je de spannende route die donker en eng begint? Of begin je bij de merchandise en waan je jezelf later pas door de mysterieuze wereld van de oude Egyptenaren. De meeste nemen de spannende route om lekker in de sfeer te komen. Bij binnenkomst loop je gelijk in een donkere tombe. Links en rechts zijn de muren beschildert met hiërogliefen en staan er beelden van mythologische wezens. Als je daar niet op let en je er per ongeluk tegen aan loopt, schrik je je een hoedje. Iets wat een Chinees koppel overkwam terwijl ze aan het fotograferen waren.

Als je het lange pad afloopt, kom je bij een bak vol met kevers en een beeld van de schrijver met wat tekst over de geschiedenis van de schrijfkunst eronder. De muziek die je hoort brengt je nog iets meer in de stemming. Het is het soort muziek dat bijvoorbeeld Wie Is De Mol net nog even wat spannender maakt tijdens de executie waarbij iemand een rood scherm krijgt te zien. Voordat we afdwalen naar een heel ander programma, word je alweer opgeschrikt door de lange pop die er staat met een masker van een raaf. Echte Huis Anubis fans weten wel wat daarmee wordt bedoeld. Het was ook weer datzelfde Chinese koppel die er de rillingen van kreeg. Ze vertellen mij in gebrekkig Engels dat ze op een toeristische route door Nederland aan het reizen zijn en speciaal richting Utrecht kwamen voor deze expo.

In een klein stukje naast het lange pad hangen foto’s over de geschiedenis van Assassins Creed. Het spel wordt gespeeld in een fictieve geschiedenis maar heeft wel degelijk trekjes van de echte wereld, met als richtlijn de eeuwige strijd tussen de Assassijnen (Assassins) en de Tempeliers. De spellen die al zijn uitgebracht hebben ook allemaal platforms uit de echte geschiedenis waar verhaallijnen in gebeuren, zoals de Renaissance, het Kolonialisme en de Kruistochten. Het computerspel dat wordt uitgebracht door Ubisoft heeft al 9 versies uitgebracht en nummer 10 komt nu dus ook op de markt.

Als we onze trip vervolgen door deze Egyptische sferen komen we uit bij hooibalen en de troon van Cleopatra. De hooibalen zijn een veelvoorkomend onderdeel in de serie. Het is altijd onopgemerkt erin verwerkt maar houd je wel in leven. Een onderdeel om niet te vergeten en om een mooie selfie in te maken als je een echte fan bent. Naast de hooibaal, die echt is en ook enorm ruikt naar het platteland, kom je bij de troon van Cleopatra. Er komt een verkoopster en vertelt dat de troon echt het huzarenstukje is van de Expo. ‘Hier worden de meeste foto’s genomen. Fans van Assassins Creed komen vanuit alle hoeken van Nederland naar Utrecht om het toch maar even ervaren. Ik wist vooraf niks van het hele spel en nu kan ik je zelfs vertellen waar de vorige games over gingen!’

Na de troon is het spannende gedeelte, met de muziek en alle Egyptische relikwieën, afgelopen en eindig je bij de merchandise. Overal om je heen zie je de woorden ‘Assassins Creed’ staan. Op T-Shirts, op poppen, en op posters van het o zo bekende spel. In de hoek staat een kraam waar je het spel kan gaan kopen, als hij uit is. Nu staan er nog dummy’s en een hele rij van eerder uitgegeven spellen. ‘Het zal morgen enorm druk zijn en reken er maar op dat je lang kan wachten als je iets later bent’, vertelt de andere verkoper van GameMania mij.

Het spel is vanaf vrijdag 27 oktober verkrijgbaar in de winkels en de Pop-Up Store zal nog tot zondag blijven staan.