In de provincie Utrecht zijn de afgelopen negen dagen maar liefst dertien auto’s het slachtoffer geworden van brandstichting. De politie hield dinsdagavond een verdachte aan, maar dat verhinderde niet dat er gisteravond opnieuw een auto in vlammen op ging.

In het afgelopen jaar zijn al meer dan 70 autobranden geweest in Utrecht. Opvallend is dat het ‘autobrandenseizoen’ steeds vroeger in het jaar begint. Traditioneel gezien is december de drukste maand in het jaar voor de brandweer als het op autobranden aankomt. Deze maand moet nog aanbreken en er zijn nu al talloze autobranden geweest.

De laatste brand (woensdagavond) werd ontdekt in de Bolksbeekstraat, rond kwart over acht ’s avonds. De auto kon niet meer gered worden, ondanks dat de brandweer snel ter plaatse was. De verdachte die dinsdagavond werd aangehouden is een 17-jarige jongen uit Utrecht. Hij ging er vandoor op een scooter samen met een andere jongen, maar dankzij getuigenissen van omstanders kon de dader nog op dezelfde avond staande gehouden worden.

Het lijkt de afgelopen jaren een trend te zijn. Rond de jaarwisseling zijn er in Utrecht altijd talloze autobranden. De reden hiervoor lijkt onduidelijk. Is het vandalisme of worden de branden aangestoken als represaille? Ook verzekeringsfraude is een optie. Tegenover NU.nl zegt politiewoordvoerder Hilde Bakker dat de politie niet denkt dat het een pyromaan is die de branden veroorzaakt. Ze denken dat vooral jeugdgroepen de auto’s in brand steken of mensen die verzekeringsfraude willen plegen.

Voor de politie is het moeilijk om sporen te vinden. Door de hitte en bluswerkzaamheden gaan veel sporen, en dus aanknopingspunten, verloren. Bij twee van de dertien autobranden zijn namelijk helemaal geen sporen gevonden. Dit is de reden dat de politie ook een oorzaak als een technisch mankement niet kan uitsluiten.

De politie en de gemeente zijn zeer actief bezig met het voorkomen en het zoeken naar de daders van de autobranden. Zo doet de politie na elke brand onderzoek en lopen er in de stad extra gemeenteambtenaren rond om branden te voorkomen. Defensie heeft zelfs drones beschikbaar gesteld die via warmtebeelden snel de branden kunnen opsporen. Eerder dit jaar loofde burgemeester Jan van Zanen zelfs een beloning van twintigduizend euro uit, voor de gouden tip na een serie autobranden. Deze poging was tevergeefs.

De provincie Utrecht heeft door de jaren heen niet het hoogste aantal autobranden gehad, maar wel de meeste autobranden waarbij er sterke vermoedens zijn van brandstichting. In 2016 was bij maar liefst 60 procent van de branden in deze provincie sprake van brandstichting. In 2017 ging die twijfelachtige eer naar de Provincie Noord-Brabant. ThePostOnline heeft deze cijfers via een WOB verkregen van de 25 veiligheidsregio’s in Nederland.

Het lijkt dus een maatschappelijk probleem te zijn. De gemeente en politie in Utrecht gaan meer voorlichting geven over dit soort branden en roepen bewoners op om hun camerabeelden naar ze op te sturen.