Op de Pinksterzondag maakt Café Weerdzicht altijd plaats voor de jaarlijkse roeiwedstrijden. Ook dit jaar treft het café het op deze dag met het weer. De roeiwedstrijden vinden plaats tussen verschillende teams, die allemaal bij een ander café in Utrecht horen.

Onder een voorzichtig zonnetje gaat rond een uur of twaalf ’s middags de wedstrijd van start. Er is een aparte competitie voor zowel de dames als de heren. Het wordt een volle middag, aangezien er veel namen op de competitielijst staan.

De aftrap
Team Jonge Heren 1 trapt af tegen Tapperij Thijs. De eerste paar wedstrijden verlopen zonder veel moeilijkheden bij de roeiers. De ene wedstrijd is spannender dan de ander, maar hele grote verschillen tussen de kandidaten lijken er niet te zijn. Tegen twee uur ’s middags verandert dat wat, en wordt het al snel zichtbaar wie er al de nodige alcohol heeft laten vloeien. Vooral bij het instappen van de boot. Eén meneer van café Het Pierement klapt na onhandig de boot te betreden, keihard met zijn rug tegen het zitplankje.

Achtergrond
De roeiregatta is achtendertig jaar geleden ontstaan en eigenlijk begonnen als een grap. De eerste die toentertijd over het roeien begon was Joep van Gameren, een overbuurman van het café die inmiddels is overleden. Voor de lol werd er een wedstrijd georganiseerd met de roeiboten die Weerdzicht toen nog verhuurde. Naar aanleiding daarvan besloot Jan Wierkx – de toenmalige eigenaar van Café Weerdzicht, die intussen al zo’n zeventien jaar is overleden – er een jaarlijkse roeiregatta van te maken. Inmiddels lijkt het hele verhaal achter de roeiwedstrijden vergeten te zijn. Het is vooral een gelegenheid voor een leuk feestje tijdens Pinksteren. Een excuus om al in de vroege uurtjes flink wat alcohol achterover te slaan.

Drukte
De wedstrijden vinden voor het café, in de Oudegracht, plaats, maar ook binnen is het druk. Er wordt volop gedanst en barman Fred van der Lee draait overuren. Dat vindt hij helemaal niet erg. “Het is hard werken, maar ik heb er geen problemen mee,” zegt Van der Lee. “Ik heb liever dat het zo is dan dat ik niks te doen heb.” Er bestelt weer iemand een drankje.
Ook de klanten vinden het nu al een geslaagde middag. Kees is vaste klant en is er elk jaar weer bij. “Het is gewoon hartstikke gezellig. Met zijn allen wat drinken en wat eten,” er staat een kraam met broodjes hamburger, frikandel en kroket buiten. “Met Pinksteren is er verder ook niks te doen, dus het is een goede zet om het op deze dag te organiseren.”

Winnaars
Rond zes uur ’s avonds worden dan eindelijk de winnaars bekendgemaakt. Een groot deel van het publiek – en ook van de kandidaten – is inmiddels erg benieuwd naar de uitslag. De dag duurde al zo lang. Er is gedurende de hele middag oponthoud geweest doordat er ook nog pleziervaart door de grachten voer. Dan moest het roeien even worden stilgelegd. Commentator en kroegbaas Hans Wierkx roept de winnaars uit. Bij de vrouwen winnen Desiree en Bente als team de trofee namens Café Weerdzicht. Vorig jaar wonnen zij deze trofee ook. De beker voor de mannen gaat naar Rob de Kriek van Het Pierement. “Gefeliciteerd Rob, je bent één van de enigen die nog nuchter is,” zegt Hans Wierkx, die de wedstrijden van commentaar voorzag. Daarop lacht het publiek om Wierkx’ opmerking en begint het hard te klappen. De belangrijkste beker – de Jan Wierkx-wisselbeker wordt in de wacht gesleept door het team van de Ierse Pub O’Leary’s. Zo komt de roeiregatta van 2019 tot een einde, maar de avond nog lang niet.