Aan de jaarbeursboulevard komen in Wonderwoods, een 'verticaal bos' waar je kunt wonen en werken, huurwoningen die alleen beschikbaar zijn voor mensen die een bijdrage leveren aan de samenleving. Dit moet het betaalbaar wonen in de stad mogelijk maken voor een ‘doelgroep die de stad nodig heeft’. Utrecht heeft hiermee een landelijke primeur. Het zal gaan om 30 tot 40 appartementen die hiermee in de toekomst verhuurd zullen worden.

Voor een deel van de huurwoningen introduceert het consortium ‘Key Worker Housing’, een Engels concept dat wonen voor mensen in de stad betaalbaar maakt. Utrecht kent een tekort aan middensegment huurwoningen voor mensen die niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning of koopwoning. Key Worker Housing kan hiervoor deels een oplossing zijn. We verstaan onder ‘Key Worker’ iemand die een belangrijke bijdrage levert aan de Utrechtse samenleving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan leraren en verplegers. ‘Key Workers zijn mensen die belangrijk zijn voor de leefbaarheid van onze steden. Mensen die in deze sector werken moeten ook in de stad op een kwalitatief goede plek kunnen wonen,’ aldus woordvoerder Gemeente Utrecht Matthijs Keuning.

Wonen in de binnenstad wordt steeds duurder. De binnenstad is duur ten opzichte van buitenwijken en omliggende gemeenten. Het gevolg hiervan is dat er enkel in het hogere segment nog woningen beschikbaar zijn. Key Worker Housing in Wonderwoods is geïntroduceerd om alle doelgroepen te kunnen bedienen. Voor de invulling van het woonprogramma heeft G&S Vastgoed en KondorWessels Projecten in samenwerking met woonbelegger Vesteda getekend voor deze huurwoningen.

Om in aanmerking te komen voor een Key Worker Appartement in Wonderwoods moet een huurder voldoen aan bepaalde voorwaarden. Deze exacte invulling hiervan zal de komende periode nog verder uitgewerkt worden. Het moet aansluiten bij de huidige wet en regelgeving en het moet passen bij het Utrechts woonbeleid.

Het plan Wonderwoods aan de Jaarsbeursboulevard bestaat uit twee torens die verbonden zijn door een loopbrug. Hierbij staat groene, gezonde en duurzame verstedelijking centraal. In Wonderwoods worden zo’n driehonderd woningen gerealiseerd, waarvan 40 procent koop en het overige deel huur. Volgens planning start de bouw in het voorjaar van 2019 en in 2022 moet het opgeleverd worden.