De voormalig penitentiaire inrichting Wolvenplein vervult al vanaf 2014 niet meer zijn oorspronkelijke functie. Door een overschot aan cellen in Nederland wordt het pand gebruikt voor andere doeleinden. In het voormalige huis van bewaring is momenteel De Vrije Wolf gevestigd. Dit is een concept van leegstandbeheerder Bewaakt & Bewoond, die ruimtes in het pand verhuurt aan zzp’ers en horecaexploitanten. Deze functie van de gevangenisruimten is echter tijdelijk en de bestemming van de gevangenis staat nog niet vast. De staat hoopt namelijk dat het pand in 2018 zal worden verkocht. Tot die tijd geven buurtbewoners rondleidingen door de gevangenis.

Op het terrein van het Wolvenplein is genoeg te doen. Er zijn meerdere zzp’ers gevestigd die voor nog geen 150 euro per maand een cel huren en die als werkruimte of atelier gebruiken. Cateringbedrijf Bakx & Meijer verzorgt de catering in het gebouw en gebruikt hiervoor de oude gevangeniskeuken. Ook is er een escaperoom aanwezig en kan je als bezoeker van De LiK diners en lunches bijwonen in bepaalde ruimtes van de gevangenis. Ondanks al deze bedrijvigheid op het terrein hoopt de staat dat het pand, dat nu nog in handen is van het Rijksvastgoedbedrijf, zal worden verkocht. Er is nog veel onduidelijkheid over de toekomstige bestemming van het pand. Zo is het pand in het onlangs gepresenteerde Ontwikkelingskader Horeca 2017 genoemd als potentiële horeca-exploitatieplek. Hier is het buurtinitiatief Stadsdorp Wolvenplein niet zo blij mee. In het Ontwikkelingskader staat vermeld dat het pand geschikt zou zijn voor zware horeca, wat inhoudt dat het hoofddoel schenken van dranken voor consumptie ter plaatse zal zijn, ook zal er in het weekend gedanst kunnen worden. De buurtbewoners zijn bang voor overlast van komende en vertrekkende bezoekers en proberen mee te werken aan de bestemmingsplannen voor het pand. Tot de verkoop, die hopelijk in 2018 zal plaatsvinden, geven de buurtbewoners op de eerste zaterdag van de maand rondleidingen door de gevangenis. Deze rondleidingen zijn druk bezocht. Op het terrein lopen meerdere groepen bezoekers met een gids. De rondleiding kost 4 euro.

Foto: Jan Rozemond

 

De tour door de gevangenis begint buiten waar een groot beeld ligt van een geblinddoekte wolf. De wolf verwijst naar de naam van de gevangenis, en de blinddoek om de kop van de wolf moet de onpartijdigheid van Vrouwe Justitia symboliseren. Bij binnenkomst legt de gids en tevens buurtbewoonster per ruimte uit waarvoor deze heeft gediend. Als bezoeker loop je door de voormalige ingang waar gasten werden gefouilleerd op verboden goederen. Vervolgens kom je  langs de gangen en cellen van de penitentiaire inrichting. De meeste cellen worden verhuurd als werkruimte en zijn voor bezoekers niet toegankelijk. Sommige van de cellen zijn in originele staat behouden. De gevangen die in deze cellen waren opgesloten zaten tot 1914 in eenzame opsluiting, dat houdt in dat zij niet met anderen gevangen of cipiers mochten communiceren. De gedachte daarachter was dat criminaliteit besmettelijk was, en dat gevangen elkaar op een nog slechter pad konden brengen. Zij hadden wekelijks maar één uur buitentijd en mochten zondags één uur naar de kerkdienst in de gevangenis. De gevangenis is van binnen veel groter dan van buiten lijkt en bood ruimte aan ongeveer 180 gedetineerden.

Door de rondleiding in de gevangenis krijg je een beeld van het gevangenenbestaan, ondanks de andere sfeer die er vandaag de dag hangt. In de cellen zitten zzp’ers te werken, in de keuken zijn koks druk aan de slag voor het cateringbedrijf en in de gangen worden tafels gedekt voor diners. Het grote pand lijkt geschikt voor veel doeleinden. De huurders die de cellen als werkplek gebruiken en het cateringbedrijf zouden graag in het pand blijven. Dit wil de staat jammer genoeg niet. De toekomst is onduidelijk. Het pand zal ongeveer vijftien miljoen kosten en de renovatie ervan zou die prijs verdubbelen. Veel ruimtes in het pand en ook de buitenkant zijn monumentaal en mogen dus niet verbouwd worden. Ook zijn de muren extra dik dus duurder om te slopen. De gids hoopt op een hotel maar vooral niet op een  zware horeca exploitatieplek. Tot 2018 zal de bestemming van het pand onduidelijk blijven. Tot die tijd zal bewonersinitiatief aan elkaar Stadsdorp Wolvenburg rondleidingen blijven geven. Zij hopen als bewoners van de buurt dat de toekomstige bestemming van het pand een positieve toevoeging zal zijn voor de wijk