Je hebt het de laatste tijd vast wel in het nieuws zien langskomen: voedselbezorgers. Hoe veilig is het werk? En hoe leuk? Wij vroegen het een paar bezorgers in Utrecht.

Ahmed(19) vertelt: “Het bezorgen van eten is op dit moment wel fijn, in verband met het weer. Dat maakt het aangenaam. Op dagen dat het regent is het natuurlijk wat minder leuk.”

Vraag: “Voel jij je veilig in de drukte van het centrum van Utrecht?”

Ahmed: “Drukte is inderdaad wel een issue. Het maakt het minder fijn omdat je minder snel en veilig bij adres bent. Daarnaast heb je soms dat je niet hard genoeg gaat op de scooter en dat je daardoor op een vervelende manier ingehaald wordt door autoverkeer.”

Vraag: “En hoe ervaar je de interactie met de Utrechters?”

Ahmed: “99 % van de ervaringen als bezorger zijn positief. Zo nu en dan heb je wel klanten die ontzettend boos kunnen zijn omdat het bijvoorbeeld heel lang heeft geduurd.”

————————————————————————————————————————————————————–

Quartus (24) heeft een vergelijkbare ervaring. “Ik voel mij niet echt onveilig, ook niet op het Neude. Je moet gewoon altijd uitkijken, het hoort bij de baar. Ik heb ook geen ongelukken gehad gelukkig.”

Vraag: “En de mensen? Zijn de bewoners van Utrecht vriendelijk?”

Quartus: “Iedereen is wel vriendelijk of in ieder geval niet vaak vijandig of agressief. Ik heb wel één keer bezorgd bij een feestje in het Filmcafé. Toen waren de mensen vervelend en ook wat bedreigend.”
————————————————————————————————————————————————————–
Jitse Groen van Thuisbezorgd vertelt ons de verhalen die hij van zijn eigen bezorgers hoort.
“Bijna alle klanten zijn blij om je te zien en fijn om aan te bezorgen hoor ik, maar heel sommigen tref je dronken aan. Dat kan wel een minder fijne ervaring zijn.
De veiligheid is natuurlijk uiterst belangrijk voor ons, zeker aangezien er in het verleden wel ongelukken zijn geweest. Wij hebben nu een drivers captain die af en toe controles doet op hoe veilig de bezorger rijdt. Er zijn vaak vaste controles op de fietsen en brommers.Ook zijn we zelf in de gemeenteraad gegaan om de veiligheid nog meer te verbeteren en daar meer inspraak in te krijgen.”