Maandagmiddag vond in het Tivoli Vredenburg het evenement ‘In Vrijheid Verbonden’ plaats. Verschillende culturen en mensen kwamen bijeen en een aantal gaven unieke optredens. Ook was als eregast prinses Beatrix aanwezig, die in volle teugen genoot van de euforie van de aanwezigen.

Ondanks dat de inloop pas om drie uur van start zou gaan, staan om half drie al veel mensen in de rij. Als observerende kijk je je ogen uit als de gasten binnen komen, van Keppels, kleurrijke jurken, kaalgeschoren monniken, en blauwe spijkerbroeken. Het publiek loopt ontzettend uiteen. Men kan met de roltrap naar boven en komt dan uit in een grote, lichte ruimte waar je uitzicht hebt op heel Utrecht.

Die ruimte vult zich langzaam, maar wel. De obers komen om de haverklap langs om de mensen een non-alcoholisch drankje aan te bieden. Zodra het glas ook maar leeg is, verdwijnt die binnen een seconde en een minuut later staat er weer een ober voor je neus om wat aan te bieden. Men droogt niet uit, dat staat vast.

In de ruimte weerkaatst de Nederlandse taal niet als enige, ook is er Engels en Chinees te horen. De Chinese monniken staan in een grote groep in de hoek en ze deinzen niet terug voor een groepsfoto of gesprekken die nieuwsgierige bezoekers met ze willen aangaan.

Om vier uur kunnen de bezoekers de zaal betreden en de groep manoeuvreert zich dan ook snel richting de zaal Hertz. In de ruimte verzamelt pers zich onderaan de trap om prinses Beatrix goed op beeld te kunnen krijgen. Zij krijgt een speciale aankondiging en de presentator verzoekt het publiek om te gaan staan als ze de zaal betreedt. Niet veel later, komt de prinses binnen, samen met Jan van Zanen, de burgemeester van Utrecht.

Als de prinses zit, wordt het Wilhelmus ingezet. In volle teugen zingt de zaal de eerste twee coupletten van het volkslied. Hierna beklimt de burgemeester het podium, van Zanen opent zijn speech met het benadrukken van de vele geloofsgemeenschappen in Utrecht: ‘vrijwel alle geloofsgemeenschappen zijn in ons land en in onze stad vertegenwoordigd.’ Hiernaast spreekt hij over het gedeelde streven naar een betere, een meer duurzame wereld. Van Zanen is van mening dat in Utrecht geen angst is, om zich aan te sluiten bij een geloofsgemeenschap, en dat dit soort bijeenkomsten het inspireren bevorderen.

Na de burgemeester komt Bikram Lalbahadoersing, voorzitter van In Vrijheid Verbonden, aan woord. Hij heet iedereen van harte welkom en drukt zijn enthousiasme uit over de grote opkomst. ‘De bijeenkomst van vandaag staat in teken van de duurzame samenleving, hoe creëren we samen een samenleving die toekomstbestendig is?’ Hierna kondigt de voorzitter het eerste optreden van de middag aan; Yusuf Ugur, een fluitist. Yusuf komt op en speelt in een doodstille zaal een gevoelig stuk. Tijdens het optreden staan een aantal mensen op, om hem respect te tonen.

Na een daverend applaus voor Yusuf Ugur, komt er een jonge vrouw het podium op lopen, ze schraapt haar keel even en begint te spreken: ‘Mijn naam is Faiza Oulahsen, en vier jaar geleden zat ik in de cel in Rusland.’ Tijdens een van de protesten van Greenpeace voor de olieboringen in kwetsbaar gebied, werden Faiza en 29 anderen opgepakt door de Russische politie. Met een celstraf die hoogstwaarschijnlijk zestien maanden zal duren, verloor Faiza even alle hoop. Tijdens haar verhaal vertelt de activiste dat ze haar dierbaren tijdens zo’n periode het meest miste, en haar werk helemaal niet. Dit was voor haar speciaal omdat ze juist veel tijd investeerde in haar werk en minder in haar dierbaren. Dit liet haar zien dat het belangrijk is om te zorgen voor de mensen om haar heen.

Na Faiza volgden nog diverse Joodse, Hindoeïstische en humanistische optredens. De middag werd beëindigd met een korte toespraak van boeddhist Jotika Hermsen, zij sprak voornamelijk Beatrix toe en gaf haar de vlag van compassie. Hierop volgend werd de verjaardag van de prinses genoemd, en omdat zij binnenkort tachtig wordt, werd er voor haar gezongen. Ook ontving zij een lindenboomschilderij, deze boom wordt in februari geplant in Utrecht.

Bikram Lalbahadoersing bedankt iedereen nog uitgebreid en kondigt het laatste optreden van de middag aan, een Syrisch orkest genaamd Suryana. Dit orkest zorgde voor een denderend einde van de bijzondere en veelzijdige middag.