Het is de eerste zaterdag van de maand en dat betekent dat de deuren van de voormalige gevangenis Wolvenburg in Utrecht opengaan voor publiek. Belangstellenden kunnen een rondleiding krijgen door de oudste gevangenis van Nederland.

Op zaterdagmiddag staat het plein voor de ingang vol met mensen die een rondleiding krijgen door de voormalige gevangenis Wolvenburg. Onder hen zijn ook Mathijs en Nathalie met hun kinderen. Zij hebben in de krant gelezen dat de gevangenis te bezoeken is. De kinderen zijn razend benieuwd wat ze aan zullen treffen. De gids Lia roept al snel iedereen bij een en de rondleiding kan beginnen.

‘De eerste ruimte is niet heel spannend’, zo vertelt Lia. Een van de kinderen van Mathijs en Nathalie kijkt meteen teleurgesteld. Hij hoopt meteen op iets heel spannends.

De eerste ruimte is de ruimte waar de bewakers een goed overzicht over de gang hebben. Als de bewakers in het midden staan kunnen zij alle regimes in de gaten houden. Ook heeft de dominee vroeger vanaf die plek gesproken. De gevangen mochten vroeger niet uit de cel komen, dus moesten zij luisteren wat de dominee te vertellen had vanuit hun cel.

Terwijl Lia verder vertelt over de bewakers, is de jongste zoon van Mathijs en Nathalie helemaal afgeleid en wijst naar het afwijkende ronde plafond.

Na het verhaal wordt de rondleiding verder gezet naar het cellencomplex. Aller eerst laat Lia de eenpersoons cel zien. De ogen van de kinderen van Mathijs en Nathalie worden heel groot. Zo iets hebben ze nog nooit gezien. De jongste zoon zegt tegen zijn moeder: ‘Daar durf ik echt niet in te gaan. Ik vind die gevangenis een beetje eng’. Moeder stelt haar jongste zoon gerust. De volgende bezichtiging in de gevangenis is de luchtkooi.

De luchtkooi is gemaakt voor de gevangenen om een uur per dag frisse lucht te krijgen. De gevangenen mogen een lange tijd in de geschiedenis geen contact hebben met elkaar en daarom worden zij gemaskerd naar de luchtkooi gebracht. Lia laat een foto zien hoe dat eruit ziet. De kleine kinderen kijken wat angstig naar moeder. De luchtkooien zien er niet vriendelijk uit. Ze zijn helemaal bedekt met gaas en eigenlijk kan je vanaf die kooi niks anders zien dan de gevangenismuur. Ook zit je helemaal alleen in die kooi omdat er geen contact met mede gevangenen mag zijn.

In de jaren’70 wordt het allemaal een stuk vrijer voor de gevangenen. Er komt een buitenplaats waar gevangenen kunnen recreëren. Zo is er een basketbalveld en zijn er een paar klimstoelen aanwezig. De gevangenen mogen de cel uit en ook contact met elkaar maken wordt toegestaan. De kinderen van Mathijs en Nathalie willen meteen zelf gaan spelen. Zij vinden het een hele mooie speelplaats. Er is volop de ruimte om je goed uit te kunnen leven.

Maar er is geen tijd om buiten te spelen, de rondleiding moet weer verder en zo leidt Lia de groep naar een gang die ‘het dorp’ genoemd wordt. ‘Het dorp’ is een gang waar allerlei voorzieningen zijn. Zo is er een tandarts aanwezig maar ook een dokter en een winkeltje. De gevangenen hebben op deze manier toch het idee dat ze niet helemaal opgesloten zitten. Dan zegt Lia dat de rondleiding alweer op het einde gekomen is. Alle mensen in de groep kijken betreurd, het zit er weer op. Iedereen is veilig uit de oude gevangenis Wolvenburg genomen. Niemand is opgesloten in een van de vele leegstaande cellen.

De kinderen van Mathijs en Nathalie hebben het heel leuk gehad. Ze gaan met een grote glimlach naar huis toe. De jongste zoon vertelt tegen Mathijs: ‘Ik ben toch blij dat ik niet in de gevangenis gekeken heb’.

Ook Lia vond het leuk om deze groep rond te leiden. ‘Het is voor mij altijd leuk om groepen door de oude gevangenis rond te leiden. Ik woon zelf in de buurt van de gevangenis dus ik kan er van alles over vertellen. Ik heb zelf een keer een ontsnapping meegemaakt. Dat kan je dan weer vertellen aan de mensen die de rondleiding volgen.’ De rondleiding wordt georganiseerd door ‘Stadsdorp Wolvenburg’.

Ben je zelf nou ook nieuwgierig geworden hoe de oude gevangenis eruit ziet? Volgende maand is er weer een nieuw rondleiding. Voor meer informatie klik hier