De allereerste Boekenweek voor Jongeren is op 21 september van start gegaan in TivoliVredenburg. Dit nieuwe landelijke concept is bedacht om lezen weer aantrekkelijk te maken voor jongeren tussen de vijftien en achttien jaar. De boekenweek, die tot 30 september duurt, werd ingeluid met de uitreiking van de winnaars van het Beste Boek voor Jongeren 2018.

Tijdens de opening werden de winnende boeken van deze editie van de boekenweek bekend gemaakt. Dit waren ‘Wij zeggen hier niet halfbroer’ geschreven door Henk van Straten en het engelstalige boek ‘The hate you give’ van Angie Thomas, vertaald door Jasper Mutsaerts. De keuze is gemaakt door de jongerenjury van de boekenweek.

Bij de Boekenweek voor Jongeren hoort ook een boekenweekgeschenk. De korte verhalenbundel 3PAK, geschreven door Tim Hofman, Raoul de Jong en Nhung Dam, wordt de hele week gratis meegegeven bij de aankoop van een boek. Het drietal gaat de komende week, samen met negentien andere auteurs, langs op honderd verschillende scholen verspreid door het land. Hier praten zij met leerlingen over het plezier dat lezen brengt en kan brengen.