Verschillende wijncafés en wijnhuizen uit de regio presenteren zich van 14 tot 16 december op het Fonteyn Festival op het Janskerkhof. Bezoekers kunnen tijdens het festival, in hartje Utrecht, meer dan tachtig verschillende wijnen en diverse hapjes proeven. De wintereditie van het festival is dit keer onderdeel van Knus, de grootste kerstmarkt van Utrecht.

Het festival begint rustig, de organisatie is nog druk bezig met het klaarzetten van tafels en stoelen en de laatste dingen worden opgebouwd. Langzaam stroomt het plein vol met mensen, van jong tot oud. Het Janskerkhof is ingericht met veel gekleurde lichtjes, tafeltjes, bankjes en vuurkorven. De kraampjes waar bezoekers wijn en hapjes kunt proeven, staan in een cirkel opgesteld. Door de opstelling krijgen de mensen gelijk een knus gevoel wanneer ze binnenlopen. Er zijn verschillende kramen zoals, de Fonteynbar, Vinotheek, Utregs Wijnhuis, Croquetten Boutique en Stan & Co.

Mensen worden elk uur vermaakt door een act. Een lid van de organisatie spreekt de mensen toe: ‘’Welkom bij het Fonteyn wijnfestival. Neem lekker een wijntje en ga ervan genieten. Wij beginnen nu met de eerste live-act van vanavond en dat zijn Marleen en Manuel. Geef ze een groot applaus en kom gezellig wat meer naar voren toe.’’ Het duo zingt en speelt covers van verschillende bekende artiesten met een akoestisch tintje.

Mensen praten bij de verschillende barretjes en rond de vuurkorven, onder het genot van een wijntje. Ans (51): ‘’Het is best wel koud, maar met het vuur erbij en de lekkere wijn is het perfect.’’ Erik (41) vertelt: ‘’Ondanks dat het nog wat aan de rustige kant is, zit er al wel een gezellige sfeer in.’’

In de loop van de avond stromen er steeds meer mensen binnen en op het plein worden in de eettentjes verschillende hapjes gemaakt. Ook bij de stand van Stan & Co steken ze de BBQ aan. Dit is een van de kramen die passende hapjes serveren voor bij de wijn. Jasper (24) die net wat eten heeft gehaald zegt: ‘’Hapjes en wijn, daar zeg ik geen nee tegen. Ik blijf hier nog wel even’’

De sfeer aan het begin van de eerste dag van het festival is goed, er wordt gelachen, druk gepraat en er wordt zelfs gedanst. Mensen genieten van het eten en natuurlijk wordt er veel geproost. Iets wat op dit festival niet kan ontbreken.