Het nieuwe energiezuinige appartementencomplex van woningcorporatie Mitros is afgerond. De huurwoningen staan op het Veemarktterrein in Utrecht Noordoost. Het is het eerste appartementengebouw in Nederland dat wordt opgeleverd met het keurmerk ‘Nul op de Meter’.

Mitros en Hegeman Bouwgroep zijn eind vorig jaar gestart met de bouw van 34 twee-en driekamer appartementen op de Veemarkt. De woningen zijn zo gebouwd, dat er in principe evenveel energie wordt opgewekt als verbruikt wordt. Dit doen zij onder andere door het installeren van driedubbel glas, zonnepanelen, en een ‘lagetemperatuurverwarming’. Bij lagetemperatuurverwarming wordt de aanvoertemperatuur relatief laag gehouden, hierdoor werken de verwarmingstechnieken efficiënter en dat bespaart energie.
Daarom krijgen de woningen allemaal energielabel A+++. In de afgelopen weken zijn de huurders verhuisd naar hun appartementen. De nieuwe bewoners vormen samen wooncoöperatie BloM, hiermee zijn zij medeverantwoordelijk voor woningtoewijzing, een deel van het onderhoud en beheer van gemeenschappelijke ruimtes en tuin.

Veemarkt is een duurzame nieuwbouwwijk met ongeveer 600 woningen. De wijk scoort een 7,9 op de DPL (Duurzaamheidsprestatie op locatie). Onder de 130 wijken die hierop gemeten zijn, scoorde Veemarkt het één na hoogste. Dit maakt het een van de duurzaamste wijken in Nederland.