De Write for Rights-trein van Amnesty International rijdt op maandag 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, door Nederland. De trein stopt bij dertien verschillende stations, waaronder Utrecht Centraal. Amnesty is een vereniging die zich inzet voor mensenrechten en elk jaar rond 10 december massaal actie voert voor mensen die onrecht is aangedaan.

Amnesty kiest tien mensen, uit landen over de hele wereld, voor wie tijdens schrijfactie ‘Write for Rights’ aandacht wordt gevraagd. Dit doen ze, omdat de extra aandacht vaak helpt om ervoor te zorgen dat onterechte vervolging en onderdrukking wordt gestopt. Zo werden er in het verleden bijvoorbeeld brieven geschreven voor mensen die vanwege hun geloof zijn gemarteld en voor mensen die gedwongen werden te trouwen. Dit jaar worden wereldwijd miljoenen brieven en kaarten geschreven voor tien vrouwelijke activisten. Dit gebeurt online en op papier.

Naast het schrijven van brieven, kun je in deze trein ook luisteren naar inspirerende sprekers, genieten van muziek en meedoen aan workshops. Er zijn ook internationale gasten van Amnesty aan boord: mensen voor wie eerder actie is gevoerd. De gastheer in de trein is Erik de Zwart, radio- en televisiemaker, ondernemer en grote treinfan. De gehele Write for Rights-actie van 20 november, de Dag van de Rechten van het Kind, tot en met 10 december.

De Write for Rights-trein is de historische Rheingold, een luxetrein uit 1928 die van Hoek van Holland en Amsterdam door het Rijndal naar Zwitserland reed. De trein bestaat uit voormalige eersteklas wagons. De meest opvallende is het panoramarijtuig, voorzien van grote ramen en een enorme koepel om reizigers een betere blik op de omgeving te bieden. In de trein zijn verschillende barretjes, waaronder een pianobar te vinden. Ook is er een apart rijtuig, waarin optredens plaatsvinden.

De Rheingold rijdt een route dwars door Nederland. De trein vertrekt ’s morgens om 09.45 uur vanaf station Amsterdam Centraal. Om 13.01 uur vertrekt de oude luxetrein van spoor 12 op Utrecht Centraal naar Arnhem. Later in de middag zal de Rheingold nog een keer vanuit Utrecht Centraal vertrekken, dit keer van spoor 8 richting Geldermalsen. Onder andere Leiden, Amersfoort, Zwolle en Rotterdam zijn tussenstops. Op Amsterdam Centraal eindigt om 20.30 uur de treinrit en daarmee is dit zowel het begin- als eindpunt van de actiedag.

 Foto: Amnesty International

Meereizen met de Write for Rights-trein is kosteloos. Om op het station te komen is het noodzakelijk om een barcode aan te vragen om de poortjes te kunnen openen. Deze wordt via e-mail verstuurd na aanmelding op de site van Amnesty International. Naast de barcode, worden ook de bijbehorende spelregels van de schrijfactie meegestuurd. Op de meeste stations staan vrijwilligers bij de hoofdingang, die met inchecken kunnen helpen.