Na een lange procedure verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie naar verwachting op vrijdag 29 maart 2019. Door dit vertrek gaan er andere handelsafspraken gelden dan binnen de EU. De Brexit staat al een paar jaar in de planning en heeft vele invloeden, ook voor Britse ondernemingen in Utrecht.

De vorm van de Brexit moet zo spoedig mogelijk duidelijk worden voor iedereen, staat te lezen in de raadsbrief naar de gemeente Utrecht. Deze brief is afkomstig van de Burgemeester en Wethouder. Hierin wordt de zakelijke impact van de Brexit behandeld. Er wordt gesproken over de scenario’s deal, een gecontroleerde uittreding via een terugtrekkingsakkoord, of no deal, een uittreding zonder akkoord.

Er zijn ongeveer 1500 burgers uit het Verenigd Koninktijk geregistreerd in de gemeente Utrecht en ongeveer 80 Britse bedrijven. Zodra de Brexit een feit is, moet er gekeken worden naar de mogelijke schade die de scenario’s met zich mee kunnen brengen. Voor ondernemers worden informatiebijeenkomsten georganiseerd, onder meer door de Nederlands-Britse Kamer van Koophandel. (NBCC). ondernemers wordt ook aangeraden om de Brexit Impact Scan te doen, zodat zij weten wat de Brexit betekent voor hun onderneming.

De Britse Ambassade heeft vorig jaar op 6 november een bijeenkomst gehouden in Utrecht. De Utrechtse gemeente houdt contact met de Britse Ambassade en ondersteunt haar bij het bereiken van de Britse inwoners en ondernemers in Utrecht. Er wordt een koopkrachtafname verwacht, maar ook dat is afhankelijk van een mogelijk terugtrekkingsakkoord en de daarbij horende afspraken.