Twee keer in de maand op woensdag avond vindt de Utrecht College Tour plaats in de Kargadoor. Vanavond is Nicole Buch te gast om te praten over haar jeugd, carrière en haar doorzettingsvermogen.

“Regent het nog?” vraagt de barvrouw, “het is afwachten wat de opkomst is met zulk lelijk weer”. Het is een kwartier voor aanvang en het is nog praktisch leeg in het pand aan de Oude gracht. Via een trap naar beneden kom je in een werfkelder terecht. Op een klein podium staan rondom een hoge tafel al drie krukken klaar. Vlak voordat ze gaan beginnen komen er toch nog aardig wat mensen binnen.

“Voor iemand die geen crimineel is komt ze opvallend vaak in de gevangenis. Of zoals ze het zelf noemt ‘de bajes’. Ze studeerde theaterwetenschappen maar nadat ze haar man leerde kennen, dook ze samen met hem en een cameraploeg de bajes in. We hebben het natuurlijk over Nicole Buch, onze gast van vanavond. Geef haar een hartelijk applaus” zegt de interviewster terwijl ze begint te klappen.

Nicole Buch is televisieproducent en presentatrice. Ze werkte als producent onder andere voor NBC Super Channel en Holland media house. Vanaf het moment dat ze een relatie kreeg met Menno Buch produceerde zij ook zijn televisieprogramma’s. Samen bedachten en maakte zij de documentaireserie  ‘Buch in de bajes’.

Bij Utrecht College Tour beginnen ze de avond altijd met ‘duivelse dillema’s’. Een daarvan is de keus om een jaar lang in de gevangenis te verblijven of je hele leven je huis niet uit mogen. Nicole Buch antwoord “Een jaar lang in de bak dan. Ja het is allebei gevangenschap hé”. Vanuit het publiek klinkt gegrinnik. Hierna volgen nog een aantal dillema’s waarna ze overgaan op een interview met meer persoonlijke vragen.

Verhalen uit haar kindertijd komen boven drijven. Buch verteld: “Ik ben een keer naar een reünie geweest van de basisshool. Een docente kwam toen op me af en die zei ‘nou jóu kan ik me nog zo goed herinneren’. Toen er een ouderavond was ben ik mijn ouders achterna gegaan. Ik ben onder het raam gaan zitten om te luisteren. Ik ben als klein kind gewoon in het donker naar school gegaan, want ja ik wilde wel even horen wat ze over mij te vertellen hadden. Uiteindelijk hebben ze me ontdekt en weer mee naar huis genomen. Gelukkig konden ze er heel hard om lachen.”

Haar jeugdverhalen lopen over in verhalen uit  haar middelbare schoolperiode en gaan later over haar studententijd.

“Ik was niet heel goed in de bèta vakken, die gooide ik allemaal uit mijn vakkenpakket. Ik weet niet hoe dat in jullie generatie werkt”, zegt ze terwijl ze de zaal in kijkt, “maar vroeger kon je allemaal pakketten kiezen en ik gooide gewoon alles eruit wat ik op dat moment niet interessant vond. Niet nadenkend over wat ik eigenlijk nodig zou hebben voor de dingen die ik wilde gaan doen. Mijn droom was eigenlijk om dierenarts te worden. Ik was in die periode heel veel buiten, altijd ergens met een paard in het bos te vinden. Ik was eigenlijk altijd met dieren en de natuur bezig maar ik had natuurlijk natuurkunde en scheikunde laten vallen. Na mijn eindexamen wilde ik niet voor een doorsnee studie kiezen. Toen heb ik er dus voor gekozen om theaterwetenschappen te gaan studeren.”

Het is tijd voor vragen uit de zaal. Naar aanleiding van wat ze heeft verteld vraagt een vrouw uit het publiek: “Ik ben wel benieuwd, je geeft aan dat je kijkjes in andere werelden wilt geven. Wat zou je dan nog willen maken?” Nicole lacht “ik heb op dit moment drie formats klaar liggen. Het gaat eigenlijk over nieuwe werelden. Geen gevangenissen meer maar wel maatschappelijk betrokken onderwerpen. Mijn doel is om in het najaar weer op zender te zijn. Verder kan ik er niet over uitweiden” zegt ze met een twinkeling in haar ogen.

Nicole Buch vertelt uitgebreid over haar carrière als producent en hoe ze daar haar man Menno Buch door leerde kennen. Ze heeft het niet alleen over haar successen want tegenslagen waren er ook genoeg. Inbraak in hun huis, de ziekte van haar man en de dood die daarop volgde. Toch wil ze een krachtige boodschap aan het publiek meegeven. “ Don’t let it get to you! Ik denk dat dat mijn levensmotto is. Dat wat er ook gebeurt, of je nu slechte cijfers haalt, je ruzie hebt met je ouders of dat je mensen verliest, gewoon doorgaan. Doorzetten, dat is wat ik jullie wil meegeven.”