De VVD wil studenten in de toekomst laten betalen voor het gebruik van buslijn 12. Zo neemt de druk op deze buslijn af, volgens VVD-raadslid Andre van Schie op Bingo FM. Bus 12 is de buslijn die grote groepen studenten van het Centraal Station naar de Uithof vervoert.

Het voorstel van Van Schie zou studenten moeten prikkelen om andere manieren te vinden om op de Uithof te komen. Hij noemt als voorbeeld de OV-fiets. “De OV-fiets is een goed alternatief om net zo snel op het Science Park te zijn, maar de studenten kiezen natuurlijk voor de bus, omdat die gratis is. Dit gaat eigenlijk ten koste van de betalende reizigers, omdat er voor hun geen plek meer is door de vele studenten.”

Tim Homan, fractievoorzitter van Student & Starter, zegt niets te zien in het idee van Van Schie. “Het lijkt me een heel vreemd systeem dat studenten door het hele land gratis met het openbaar vervoer kunnen reizen, op één bus na.” Verder zijn Van Schie en Homan het er wel over eens dat er gekeken moet worden naar het aantrekkelijker maken van een ander soort vervoersmiddel richting de Uithof. “Ik ben er wel voor dat we aanmoedigen om meer studenten op de fiets naar de Uithof te laten gaan” aldus Homan in dezelfde uitzending op Bingo FM.