In 2015 begon de Buurt Mobiel als een bewonersinitiatief. In februari 2016 groeide dit uit tot Stichting Buurt Mobiel. Vanwege het enorme succes, heeft Buurt Mobiel zich op 31 januari kunnen uitbreiden naar de wijken Zuilen en Ondiep. Buurt Mobiel is een stichting die ouderen naar de plaats van bestemming brengt, zonder dat zij daar veel moeite voor hoeven te doen.

Buurt Mobiel is ontstaan doordat mensen aangaven behoefte te hebben aan kleine ritjes, om naar activiteiten en dergelijke te gaan. Niemand pakte deze behoefte van ouderen op, waardoor wij er iets mee zijn gaan doen, vertelt Moyra Haaxma. Ouderen hebben deze behoeften, omdat zij niet afhankelijk willen zijn van het openbaar vervoer, of van de regiotaxi. Want soms gaat het om afstanden van maar 300 meter, waar de mensen dan een halve dag aan kwijt zijn, volgens Jeroen Blokland, initiatiefnemer van Buurt Mobiel, die dit op 31 januari vertelt bij NPO Start.

Haaxma vertelt dat de stichting aan de mensen is gaan vragen wat zij precies wilden. De ouderen gaven aan behoefte te hebben aan vervoer. Stichting Buurt Mobiel kreeg veel imput van thuis- en welzijnorganisaties over wat ouderen wilden. Hierdoor kon Stichting Buurt Mobiel de behoeften van ouderen oppakken en de mensen weer mobiel maken.

De Buurt Mobiel is een elektrisch aangedreven voertuig, Dat ouderen, die moeilijk ter been zijn, duurzaam en comfortabel kan vervoeren. Vrijwilligers besturen de voertuigen en halen mensen thuis op, of brengen hen weg. Het doel van de Buurt Mobiel is dat bewoners van de wijk minder belemmerd zijn om erop uit te trekken.

Buurt Mobiel kan blijven bestaan door gebruik te maken van vrijwilligers. Haaxma geeft aan dat deze stichting iets heeft wat mensen heel erg leuk vinden. Soms blijven vrijwilligers lang en soms kort, omdat zij ook andere dingen te doen hebben. Sommige vrijwilligers hebben een vaste baan en anderen krijgen bijvoorbeeld een kind. Maar doordat dit een bijzonder initiatief is om ook ouderen te blijven betrekken in de samenleving, krijgt Buurt Mobiel iedere keer weer nieuwe aanmeldingen van vrijwilligers.