Stadscafé en restaurant Broers stopt er na 25 jaar mee. Sinds gisteren heeft het café aan het Janskerkhof twee nieuwe eigenaren: Wes Schreutelkamp en Joost Bergsteijn, die tot voor kort werkzaam waren bij restaurant WT Urban Kitchen in de watertoren. In maart volgend jaar openen Schreutelkamp en Bergsteijn een compleet nieuwe horecazaak, op de plek waar nu nog Broers zit.

De reden dat Broers verkocht is, is dat er een bod kwam dat de eigenaar niet kon weigeren. ‘Het was zo’n goed bod, dat de eigenaar zei: ‘dit gaan we doen’. Naast café Broers heeft de eigenaar ook nog verschillende hotels, en hij wil zich daar meer op focussen’, aldus Marieke Kampschreur, assistent bedrijfsleider bij Broers.

Sinds gisteren is Broers in handen van Schreutelkamp en Bergsteijn. Tot 21 januari zal er niet veel veranderen bij het Utrechtse stadscafé en restaurant. ‘We gaan alleen een kleine aanpassing maken op de kaart, en we willen het personeel ook al wel klaarstomen voor het nieuwe concept. Maar grotendeels blijft het zoals het is’, vertelt Wes Schreutelkamp. Vervolgens, na 21 januari, zal het pand tijdelijk sluiten om gedurende vijf weken verbouwd te worden. Als die verbouwing klaar is, begin maart 2018, opent er in het pand een nieuwe horecazaak met een nieuwe naam.

Over de plannen met betrekking tot het nieuwe concept kan Schreutelkamp vooralsnog niks zeggen. ‘Dat gaan we presenteren als het klaar is, wat over twee à drie weken zal zijn’, zegt hij daarover. Dan zal ook de naam van de nieuwe zaak bekend worden gemaakt. Tot aan de verbouwing zal het café nog gewoon Broers blijven heten.

De voornaamste reden voor de overname van café Broers was voor Schreutelkamp en Bergsteijn de locatie, aan het Janskerkhof. ‘Het is misschien wel de beste locatie van de stad. Qua grootte, qua ligging en qua uitstraling. Het is een toplocatie’, aldus Schreutelkamp.

De overname van Broers betekent dat er na maar liefst 25 jaar een einde komt aan het Utrechtse stadscafé. ‘Wij vinden het heel jammer dat we stoppen, we doen het met pijn in het hart’, vertelt Marieke Kampschreur, ook namens het personeel. ‘Vooral de huiselijke sfeer gaan we erg missen. Het wordt iets heel anders, en we weten nog niet wat. Dat is ook wel moeilijk.’

In WT Urban Kitchen, dat twee jaar geleden de deuren opende, was Wes Schreutelkamp actief als gastheer, terwijl Joost Bergsteijn de chefkok was. Ook zonder Schreutelkamp en Bergsteijn gaat het restaurant in de watertoren gewoon door, en hun opvolgers zijn inmiddels ingewerkt. ‘Ik heb mijn taken overgedragen aan de assistent bedrijfsleider’, zegt Schreutelkamp daarover.

Café Broers opende in 1992 haar deuren, met Paul Westra als eigenaar. Het is gevestigd in het pand waar vroeger Hotel des Pays Bas zat. Dat hotel gold als het meest chique en dure hotel in Utrecht. Tegenwoordig wordt het gebouw, dat een rijksmonument is, ook gebruikt door NH Centre Utrecht Hotel en restaurant Luden.