Utrecht zit vol met horeca maar door de jaren heen zijn er toch een paar die uitblinken in populariteit. Twee daarvan zijn Café Ledig erf op het gelijknamige plein en het Hart op de Voorstraat. Ze hebben dezelfde eigenaar en hoewel de cafés het al een tijdje goed doen, wilde de huidige eigenaar ervan af aangezien ze nu allebei te koop staan.

De zaken worden verkocht via een openbare inschrijving. In 1998 kocht de huidige eigenaresse Anna-Liisa Toivonen het Hart en daarna in 2005 Café Ledig Erf, schrijft DUIC. Toen zij de cafés kocht was dit een onverwachte keuze, omdat dit deel van Utrecht bekend stond als verwaarloosd. Tegenwoordig hebben deze plekken een positieve reputatie gekregen.

Waarom de zaken te koop staan, is niet bekend omdat ze eigenaresse hier liever geen uitspraak over wil doen. Wel vertelt medewerker Casper dat de biedingen al oplopen en dat ze dit nog wel een maandje zo laten doorgaan.

Bewoonster Guusje: “Ik woon hier om de hoek en ik denk dat het waarschijnlijk niet veel verandert. Als ze tussen eigenaren even dicht gaan zou dit wel effect hebben en zou het Ledig Erf (het plein) een stuk stiller zijn, aangezien het café wel echt populair is. Maar aan de andere kant zit er genoeg horeca in de buurt.”