De tentoonstelling ‘Utrecht, Caravaggio en Europa’ die zich van 16 december tot 24 maart in het Centraal Museum bevindt is een enorm groot succes. In de eerste vier weken komen er meer dan 40 duizend mensen op de tentoonstelling af, waar het Rome van 1600-1630 naar Utrecht wordt gebracht. De Italiaanse Caravaggio, meester van duisternis en licht, had onder andere Utrechtse navolgers. De schilderijen van de drie Utrechtse caravaggisten zijn, naast de drie pronkstukken van Caravaggio zelf, in het museum te bewonderen.

Bij binnenkomst in het Centraal Museum valt gelijk op dat er een lange rij staat. Er staan veel mensen, die wat op leeftijd zijn, te wachten totdat zij bij de tentoonstelling naar binnen mogen. De vrijwilligers die aan het werk zijn delen de audiotour uit.

De tentoonstelling bevindt zich in vier zalen die allemaal een andere kleur hebben en allemaal erg drukbezet zijn. De zalen zitten vol met toeristen, kunstliefhebbers en vooral met gepensioneerde mensen, waardoor het soms lastig is om vooruit te komen. Het valt op dat de schilderijen van de drie Utrechtenaren, Gerard van Honthorst, Dirck van Baburen en Hendrick ter Brugghen, erg in de smaak vallen. ‘’De tentoonstelling laat zien dat de kunstenaars elkaar weer inspireerde en dat het soms niet alleen Caravaggio is die een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van de Utrechters.’’ Mathijs (34)

Er staan bij bijna elk schilderij zo een vijf á zes mensen te luisteren naar het deel van de audiotour die bij het schilderij hoort. Iedereen neemt veel tijd en het is te zien dat veel mensen bij elk schilderij de gehele audiotour afluisteren.

In het museum zijn de tentoongestelde werken gegroepeerd naar meestal Bijbelse onderwerpen. Het valt op dat er veel schilderijen zijn, waarbij er mensen dood of als heilige worden afgebeeld. De doden hebben witte lijven en worden vaak onthoofd afgebeeld. Daarnaast valt het op dat bij het grootste deel van de schilderijen is gewerkt met donkere kleuren en interessante lichteffecten. Door de interessante lichtkeuze is veel diepte in de schilderijen te zien en ontstaan er bij veel schilderijen fraaie silhouetten. Van Honthorst is de enige schilder die met meerdere felle kleuren schildert, waardoor hij erg opvalt. Zijn vrolijke gezelschappen zijn slim bedacht. Mari (65) vindt de schilderijen van Honthorst indrukwekkend. ‘’Ik vind de werken die hier hangen erg interessant. Van Honthorst is mijn favoriet, omdat hij heel mooi met donker en licht speelt en omdat hij grappige taferelen in zijn werk aanbrengt.’’

De drie pronkstukken van Caravaggio zelf vallen het meeste in de smaak. Bij de ‘Medusa’, die er sinds kort is komen te hangen, staan veel mensen aandachtig te kijken en foto’s te maken. Caravaggio wordt wel volgens velen ondervertegenwoordigd, aangezien de tentoonstelling nu meer is gericht op de navolgers van de Italiaan.

De Medusa
Foto: India Beks

 

Frank (67) verteld achteraf wat hij van de tentoonstelling vond: ‘’Het is fascinerend om te zien hoe die navolgers zich hebben laten inspireren door Caravaggio en daar allemaal hun eigen wending aan hebben gegeven.’’

Op de tentoonstelling in het Centraal Museum zijn de lijntjes tussen Caravaggio en de drie Utrechtenaren te trekken.