Zoals bijna elke week op vrijdagmiddag was ook afgelopen vrijdag 7 december een lunchconcert te zien in Tivoli Vredenburg. Dit keer werd dat concert uitgevoerd door het Charanga Ensemble van het Rotterdams Conservatorium.

Langzaam loopt om 12 uur ’s middags de Grote Zaal in Tivoli Vredenburg vol. Iedereen zoekt een plek en wacht rustig af op wat gaat komen. Om half 1 ’s middags komt het Charanga Ensemble op. Het ensemble bestaat uit studenten van het Rotterdams Conservatorium van de afdeling Wereldmuziek: Latin. Charanga is een traditioneel ensemble dat Cubaanse dansmuziek speelt. Het werd populair in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw en wordt gespeeld op Europese muziekinstrumenten, zoals de viool en de fluit. Tijdens dit concert wordt gebruik gemaakt van klassieke instrumenten, die in combinatie met Latijnse percussie en zang voor een vrolijke noot zorgen.

Die vrolijkheid merk je niet alleen aan de muziek. De orkestleden hebben allemaal leuke, kleurrijke kleding aan en de vrouwen dragen mooie jurken. Daarnaast staan ze allemaal mee te swingen met de muziek. Ook zie je de vrolijkheid terugkomen in de zaal. Waar in het begin iedereen een beetje stijf, achteroverleunend en afwachtend zat, wordt iedereen vrij snel losser gedurende het eerste stuk en staat er zelfs een enkeling te dansen aan de zijkant. Dit is precies wat je nodig hebt op een grauwe, grijze dag als deze.

Het orkest bestaat uit een pianiste, een man op de contrabas, een man op de fluit, twee violistes, een vrouw die op de cello speelt en twee mannen op de percussie. Daarnaast wordt er gezongen door twee vrouwen en één man. Het is een internationaal gezelschap. Tijdens het concert spelen ze zes muziekstukken, waaronder “Mambo” van Israel Cachao en “El paso de Encarnación” van Orquesta Aragón. Het orkest wordt geleid door Thomas Böttcher. Ook geeft hij vóór elk stuk informatie over het stuk dat ze gaan spelen. Wat bijzonder is, is dat Thomas Böttcher blind is en begeleid wordt door zijn hond.

Na het spelen van de zes stukken vraagt Thomas Böttcher of de zaal zin heeft in een toegift en dat wordt met veel enthousiasme ontvangen. Daarna wordt om kwart over 1 het orkest met een staande ovatie bedankt voor de vrolijke en gezellige middag.

Vrijwel elke week zijn er in Tivoli Vredenburg op vrijdagmiddag om half 1 ‘s middags lunchconcerten te zien. Deze concerten zijn gratis toegankelijk voor iedereen vanaf 8 jaar en worden gehouden in de Grote Zaal of Hertz. Voor het bijwonen van het lunchconcert is wel een toegangsbewijs nodig dat vanaf de dag van het concert om 9 uur ’s ochtends te verkrijgen is via de site of bij de kassa.