We weten allemaal dat klimaatverandering bezig is, maar we voelen ons er niet echt verantwoordelijk voor. Vaak willen mensen wel helpen, maar weten ze niet zo goed wat ze dan moeten doen. Dat had ik eerst ook. Het laatste jaar echter komen er steeds meer krant- en nieuwsartikelen naar buiten over de enorme CO2-uitstoot van de vleesindustrie en de gigantische impact die deze heeft op de aardbol. Om als mens het beste bij te kunnen dragen aan duurzaam leven en goed zorgen voor de planeet, moet er veel minder tot geen vlees meer gegeten worden.

Als ik de vraag aan mensen stel: ‘zou jij vegetariër of veganist kunnen worden?’ Krijg altijd een soortgelijk antwoord: ‘Nee, dat zou ik echt niet kunnen, ik hou veel te veel van vlees. En veganist al helemaal niet, dan kan je helemaal niks meer eten, haha. Lijkt me ook niet zo lekker, dat veganistische eten.’ Na zo’n opmerking wordt er altijd gelachen en van mij verwacht dat ik het vast ook grappig vind. Niet dus. Ik ben wel klaar met het stereotype dat veganistisch eten zogenaamd ‘niet lekker’ is.

Vleesvervangers waren een paar jaar geleden ook echt niet zo lekker als nu, dat geef ik toe. Dus ik snap het idee van veel mensen wel, dat ze denken: toch liever een echt stukje vlees dan zo’n taaie, neppe kipburger. Maar de tijd van taaie, neppe kipburgers is voorbij. Het vegetarische en veganistische eten dat nu aangeboden wordt in restaurants en supermarkt is van super goede kwaliteit. En dat met een reden natuurlijk, deze bedrijven willen bijdragen aan duurzaam leven, maar vooral zorgen dat hun klanten die veganist of vegetariër zijn nog wel bij ze blijven kopen of eten.

Mensen zijn gewoontedieren, dit kan een mooie eigenschap zijn, met familietradities bijvoorbeeld. Maar dit kan ook heel erg beperken, door niets nieuws meer te willen proberen. Door één keer een slechte ervaring gehad te hebben met een veganistische bitterbal al het vegetarische en veganistische eten compleet af te schrijven. Ik begrijp het, ik ben ook mens, maar laat je verrassen door nieuw eten op de markt, zoals de Beyond Burger. Ga een keer lekker uit eten bij de Vegan Junkfoodbar of een andere hippe tent. Elke dag vegetarisch of veganistisch eten hoeft niet, maar stap eens uit je comfortzone. Ik had eerst ook zo mijn bedenkingen, totdat ik mijn tanden in een verschrikkelijk lekkere veganistische kipburger zette. Wat een uitvinding!

Stap uit je comfortzone, alleen al omdat de aarde dat nu echt nodig heeft.