Als zestienjarige heb je vast wel eens gehad dat je een avondje uit gaat met je iets oudere vriendengroep. De meeste zijn oud genoeg om naar binnen te mogen, maar wat doe jij? Je leent een identiteitskaart van iemand die op je lijkt, je laat je ID zien, je gaat naar binnen en klaar. Totdat je opnieuw gecontroleerd wordt door een oplettende uitsmijter. Hij werpt zijn blik op je gezicht en daarna weer op ‘je’ ID, dit doet hij een paar keer en uiteindelijk zegt hij; ‘’hé dit ben jij niet’’. In de meeste gevallen ontstaat er een kleine discussie en word je weggestuurd. Maar omdat hij je zo aardig vindt en geeft om je veiligheid wordt de politie erbij gehaald. Gelukkig ben je minderjarig dus worden je ouders gebeld en nemen ze je mee naar huis, het voordeel van minderjarig zijn. Zo speelt het zich meestal af door de ogen van de meeste zestienjarigen.

Maar wat als het blijkt dat je ouders niet te bereiken zijn? Dan gaat de politie over jouw veiligheid en is de enige optie een nachtje doorbrengen bij de politie in een cel. Dit gebeurde afgelopen weekend bij de Nobelstraat. Het meisje is de volgende ochtend, zonder haar jas die nog binnen in de club lag, weer vrijgelaten. De ouders waren simpel gezegd niet blij met de actie van de agenten, net als alle andere die gehoor hebben gekregen van het verhaal. ‘’Bedankt voor het aanpakken van de Utrechtse misdaad’’ en ‘’Het had ook anders opgelost kunnen worden’’ zijn maar 2 voorbeelden van wat de meeste mensen vinden: het is niet goed om een zestienjarig meisje in de cel door te laten brengen.

Allereerst kun je de portier niks kwalijk nemen, hoe vervelend ze ook kunnen zijn het is hun werk. En het zijn nou eenmaal de regels, horecaondernemers komen zwaar in de problemen als blijkt dat er zestienjarigen bij hun aan het feesten zijn. Daarnaast kun je je ook afvragen of al die reacties hetzelfde waren geweest als het een zestienjarige jongen was. Als het meisje zelfstandig weer naar huis moest gaan en er zou ook maar iets gebeuren dan waren de politie en de portier verantwoordelijk. Dus eigenlijk kun je de conclusie trekken dat het een goede keuze is geweest om het meisje in de cel te laten overnachten. Het meisje is natuurlijk geen misdadiger maar gewoon een kind, en meisjes van zestien zijn helaas toch iets kwetsbaarder laat op straat dan jongens. En laten we eerlijk zijn, het blijft een risico om iemand anders zijn of haar ID te gebruiken tijdens het uitgaan. Of je de wet nou leuk vindt of niet je moet je er helaas aan houden en geduld hebben. En ja, het lukt vaak gewoon om binnen te komen als je minderjarig bent, dat weet ik uit mijn eigen omgeving en ik weet zeker dat andere dat kunnen bevestigen.

Maar hoe dan ook blijft het een fucked up avondje voor het meisje, je gaat uit om een gezellige avond te hebben maar dan beland je ineens in de cel voor wat in jou ogen iets heel onschuldigs is. Het minste wat je verwacht is een iets mildere behandeling eenmaal bij het bureau, mooi niet dus. Iedereen wordt gelijk behandeld door de politie dus, als je om een deken en ze kunnen die om een of andere reden niet geven dan krijg je die ook niet. Deden ze dat maar wat vaker dat gelijk behandelen. Volgens mij kun je wel een beetje rekening houden met hoe het meisje het beleeft, en dan praat ik niet over privileges maar een deken.

Uiteindelijk gaat dit natuurlijk niks veranderen, elke minderjarige die uit wil gaan met een vervalste ID of die van iemand anders zal misschien iets meer opletten. Dit probleem is ook heel lastig op te lossen. Voor iedereen die dit van plan is om te doen: Doe het slim wordt niet gepakt voordat je een avondje belandt in de bak.