‘Nee joh! Ga daaraf man! Zo breek je nog wat!’ Een beledigende blik. ‘Nee joh! Het gaat toch goed!’ Opa (83 jaar) lijkt weer net een kind. Het begon al bij de aankomst.

Of we een gratis trampoline wilden. Maar natuurlijk! Broertje (14 jaar) en ik springen bijna uit elkaar van enthousiasme. Een berichtje via Facebook en het was geregeld. Een ritje naar de eigenaren en op naar de camping. Papa zet het gevaarte in elkaar en het is tijd om te springen!

Opa en oma willen hem natuurlijk ook bekijken. ‘Ga je ook springen, opa?’, vraag ik. Een ondeugende blik volgt. Beiden wil koffie, dus ik naar binnen om te halen. Het kopje staat pas net onder de machine als ik iets hoor kraken. ‘Nee joh! Ga daaraf man! Zo breek je nog wat!’ Oma kijkt met een bezorgde blik naar opa hoe hij daar staat te springen, blij als een kind. Door de waarschuwende woorden van oma stopt hij even en werpt haar een beledigende blik toe. “Nee joh! Kijk hoe hoog ik ga! Het gaat toch goed!’ Oma mompelt nog even na ‘Mafkees!’.

Heel vaak krijgen mensen te horen dat ze ergens te oud voor zijn. Dat ze dat echt niet meer kunnen, want ze zijn toch al bejaard! Dan zouden ze eigenlijk even moeten praten met mijn opa. 83 jaar, een hoop operaties, dokters- en ziekenhuis bezoeken achter de rug en hij springt nog gewoon trampoline. Oke, de afkomst was misschien niet zo soepel en hij viel bijna op de grond. Maar hij heeft het gedaan en hij (en ik!) was zo trots als een pauw.

Dus als mensen tegen je zeggen dat je ergens te oud voor bent, denk dan terug aan opa en doe het toch! Maar wees wel voorzichtig!