Roken is zo verleden tijd… No way! Ik was laatst op een woensdag middag met mijn zusje van 9 jaar in de speeltuin. Het eerste wat mij opviel waren de misschien wel 100 verse peuken die over de gehele speeltuin verspreid lagen. Ik weet vanuit het studentenleven in Utrecht dat er op feestjes echt nog wel regelmatig gerookt wordt, maar dat het op plekken nog zo aanwezig is, waar voornamelijk ouders met hun jonge kinderen komen, had ik niet verwacht.

Toch vinden zeven op de tien Nederlanders dat op plekken waar veel kinderen komen, een rookverbod moet gaan gelden. Dit is tegenstrijdig aan het gevoel dat er nog steeds zoveel sigaretten in de speeltuin aanwezig zijn. Onderzoek wijst namelijk uit dat zien roken, gaan roken is. En dan heb ik het onvrijwillig inademen van rook nog geen eens meegeteld.

Er zijn in de gemeente Utrecht al meerdere wetsvoorstellen geweest en nu is het idee ook om op plaatsen waar veel kinderen komen een verbod op roken in te voeren. Zo wordt de kans dat kinderen de rook inademen of in de verleiding komen om zelf later te roken kleiner.

Toch heb ik ook zeker mijn twijfels of het rookverbod helpt, omdat het ten eerste heel moeilijk te handhaven is, als er daadwerkelijk een verbod komt. En stel een ouder steekt in een speeltuin een sigaret op, gaat een andere ouder dan de politie bellen? Of wordt het verbod maar met een korreltje zout genomen en veranderd er eigenlijk niks? Het kan ook zo zijn dat de verleiding alleen maar groter wordt, omdat het dan “ verboden “ is.

Ik vind dat een rookvrij land niet bij Nederland past aangezien we een vrij land zijn, daarnaast krijg je het gevolg dat het verbieden bij sommige groepen juist meer nieuwsgierigheid wekt. Toch ben ik wel van mening dat bij kinderplaatsen het roken verboden moet worden. Een kind kan namelijk zelf de ernst nog niet inschatten en kan bijvoorbeeld niet weglopen uit de rook.
En als het verbod toch nog even op zich moet wachten, gooi dan op zijn minst je vieze peuk in de prullenbak.