UTRECHT - "Wat betekent houden van eigenlijk?’’ vraagt Saron Anday (19) aan de connectgroep. De meiden antwoorden dat God hen niet heeft geroepen om van henzelf te houden, maar van anderen. ‘’Als je een ander iets gunt, wat jij misschien net zo graag of meer wil als die ander, dan hou je echt van diegene.’’

Saron leidt de connectgroep voor meiden van 16 t/m 18 jaar van de evangelische kerk ‘Best Life Church’. In de connectgroep gaat het om binden met elkaar, zowel op een gelovige als vriendschappelijke manier. Iedere donderdagavond komen acht meiden bij Saron thuis om te ‘connecten’.

Sinds een jaar is Saron leider van deze groep, maar ze is al vijf jaar bij andere groepen connectgroepleider geweest. Ze is dit gaan doen, omdat ze van jongeren houdt. ‘’Via deze weg kan ik ze aandacht en liefde geven en al hun vragen die ze bijvoorbeeld thuis niet kunnen of durven te stellen beantwoorden’’ motiveert Saron. Ze is echt de moeder van de groep. Iedereen die binnenkomt geeft ze een dikke knuffel.

Saron vertelt dat er ontzettend veel jongeren bij de ‘Best Life Church’ zitten en dat er ook veel voor hen wordt gedaan. Zo zijn er dus connectgroepen voor jongens en meiden voor verschillende leeftijden. Daarnaast komen alle jongeren elke zondag na de dienst bij elkaar en één keer in de maand op zaterdagavond. ‘’Bij onze kerk is de daling van gelovige jongeren totaal niet te merken. Er komen juist steeds meer jongeren bij.’’

Het plan was om in een park te gaan picknicken, maar doordat het park dicht was wordt er binnen gepicknickt. Iedereen heeft wat eten meegenomen. De telefoons worden voordat de ‘connect’ van start gaat met het eerste gebed bij Saron ingeleverd, omdat anders iedereen te druk is met Snapchat, Instagram en Whatsapp. ‘’Ze moeten in het nu zijn. Dat gaat niet met de afleiding van hun telefoon’’ zegt Saron.

In de connectgroep wordt over van alles en nog wat gepraat. Van het geloof tot aan hoe je moet handelen bij discussies op WhatsApp. De meiden zijn allemaal Nederlands, maar gebruiken ook veel Engelse woorden wat ontzettend hip klinkt. De gesprekken gaan snel van hot naar her. ‘’Ik vind het zo geweldig dat jullie over van alles en nog wat kunnen praten’’ zegt Saron tegen de meiden waarna er vervolgens hard om wordt gelachen.

Naast het bespreken van vriendjes, vrienden en toetsweken wordt er ook besproken hoe het met de stille tijd (de dagelijkse afspraak met God) gaat. Veel meiden vergeten dat namelijk een beetje te doen zeggen ze. Saron vindt dit eigenlijk niet helemaal eerlijk tegenover God. Ze zegt tegen de meiden: ‘’Bedenk je eens hoe je ouders het vinden als je een paar avonden in de week niet thuis bent. Ze missen je dan ontzettend. Denk nu eens na hoe God het vindt als je Hem niet spreekt. Hij mist je nog meer dan je wereldse ouders. Jij spreekt Hem alleen als het slecht gaat, maar Hij wil jou ook spreken in goede tijden. Je moet naar Hem luisteren.’’ De meiden knikken en erkennen dat ze de laatste tijd niet altijd naar God hebben geluisterd.

Saron zegt dat het contact met God een fulltime communication is. ‘’Je moet God ten alle tijden bij je hebben, niet alleen bij slechte tijden’’. De afspraak wordt gemaakt dat elke dag een iemand in hun groep op WhatsApp deelt wat diegene heeft gelezen. ‘’Verplicht de Bijbel lezen is niet goed. Het moet uit jezelf komen, dan wordt het vanzelf een gewoonte.’’, zegt Dayanara. Waarna Jinke volgt met dat pushen nu juist goed is. ‘’Het lezen van de Bijbel komt dan in je systeem en vanzelf verlang je ernaar om het goede woord van God te lezen.’’ Daar is toch wel iedereen het mee eens. ‘’Het is mooi om elkaars verhalen te delen’’ zegt Jinke.