In de lente barst het van de bierfestivals in Utrecht. Zo heb je het streekbierfestival en het Fier Belgisch Bier. Maar ook, Het Utrecht Finest’s, midden in het centrum op het Janskerkhof. Bijzonder hier is dat er enkel Utrechtse bieren te vinden zijn. Dit keer nemen wij je mee naar dit festival vol met lokaal bier, goede muziek en lekker eten.

Bij binnenkomstvan het festival valt al gelijk op dat het terrein van het festival vrij klein is. Er zijn drie barren die elk een eigen bierkaart hebben.
Na het eerste rondje over het terrein weet je eigenlijk al wat je te wachten staat op het festival: eenhoop bier en gezelligheid.
Het eerste biertje dat we bestellen is een exotisch witbier dat speciaal door brouwerij Brothers in Law gebrouwen is voor Café Hofman. Dit is een lekker fris witbier met een klein exotisch tintje. Het andere biertje is een amber bier van brouwerij de Kromme Haring, dat is een biertje dat al wel wat hoppiger is, maar heeft ook wel een vleugje karamel.
We nemen de biertjes mee en gaan dichtbij een heater zitten om nog een beetje warm te blijven op deze ijskoude avond.
Uit de bar naast ons komt harde muziek uit de boxen. Het festival is er erg druk en er is constant een rij aan de bar. Het is heel gezellig en er hangt een ontspannen sfeer. Er wordt vanzelfsprekend veel bier gedronken, dit merk je vooral naarmate de avond vordert aan het volume, en de inhoud, van de gesprekken aan de tafels om ons heen”.
Aan de tafel naast ons wordt geprobeerd met een man of zes een nummer om een nummer woord voor woord te zingen. Het lukt ze enigszins maar bij het eerste foutje wordt er hard gelachen.

We besluiten wat te eten te halen en gaan daarvoor naar de enige foodstand van het festival. Daar halen we twee verschillende burgers. De vegetarische burgers, gemaakt van rode wortel komt op een zwart broodje. Volgens de burgerverkoper is het zwarte broodje gemaakt van een geactiveerde koolstof. De smaak is niet heel veel anders dan een normaal brioche burgerbroodje, maar het ziet er vooral heel leuk uit.

Rond de klok van 22:00 mag de band aantreden om hun nummers te laten horen. Op het programma staat de band Surf Aid-Kit.De band uit Amsterdam verwarmt het publiek met hun sixties surf geluid dat iedereen doet denken aan zwoele zomeravonden op een hagelwit strand. Na de band is het tijd om naar huis te gaan. Het feest gaat nog zeker twee uur door maar dat houden we niet vol in de ijzige kou.

Dit was voor ons de lente editie van het Utrecht’s Finest bierfestival. De organisatie heeft in het najaar nog een andere soortgelijk festival met ook meerdere internationale brouwerijen. Onder de naam Mother’s Finest bierfestival staan ze weer op het Janskerkhof van 13 tot en met 15 september.