Een nieuw creatief pop-upconcept opent aan de Lange Nieuwstraat. Dit concept heeft de naam WHATCHAMACALLIT en vijf jonge Utrechters organiseren. Allemaal zijn ze actief in de creatieve sector.

De hele maand december zijn er evenementen in het pand aan de Lange Nieuwstraat. Deze evenementen zullen allemaal onder de creatieve en culturele sector vallen. Denk hierbij aan modeshows, tentoonstellingen over beeldende kunst, sportevenementen en nog veel meer.

Het project WHATCHAMACALLIT is tot stand gekomen toen de heren via kennissen te horen kregen dat de mooie locatie aan de Lange Nieuwstraat een maand lang leeg kwam te staan. Na het sluiten van een deal vonden ze de kans te mooi om te laten liggen.

Wisse Ankersmit, een bedenker van WHATCHAMACALLIT, vertelt verder over het idee. ‘Vijf enthousiaste gasten in een pand midden in de stad van 400m2 verspreid over 3 verdiepingen. Wat gaan we daar in godsnaam doen? In plaats van deze ruimte te gebruiken voor onze eigen bezigheden hebben we besloten een concept te bedenken waarmee we de ruimte aan andere makers kunnen aanbieden,’

De bedenkers van het concept zijn: Daan Diks, Michäel Jovanovic, Thomas van de Geest, Mischa Appel en Wisse Ankersmit. Ze wonen allemaal in Utrecht en zijn allemaal nog studerend. Toch hebben ze al een redelijk CV opgebouwd en veel ervaring opgedaan. Bijna allemaal hebben de heren al geëxposeerd met hun werk. Met de contacten die ze alle vijf al hebben verzameld gaan ze een gevarieerd programma aanbieden.

De locatie aan de Lange Nieuwstraat is helaas alleen de maand december beschikbaar. Het concept is echter wel iets dat meerdere keren op meerdere locaties toegepast zou kunnen worden. ‘Wie weet kom je ons vaker tegen, op een andere locatie,’ zegt Ankersmit.

Het idee van de vijf valt tot nu toe erg in de smaak. Op 21 november hebben de heren het concept WHATCHAMACALLIT gepitcht voor het initiatief Awesome Utrecht, en ze hebben ook gewonnen. Awesome Utrecht is een particulier initiatief om de stad Utrecht nog beter te maken. Awesome Utrecht organiseert pitch nights waar mensen hun ideeën kunnen presenteren aan een groot publiek. Een jury bestaand uit kiest op het einde van de avond het beste idee er uit. De winnaar krijgt 1000 euro contant. Er zitten geen verdere voorwaarden of verplichtingen aan het winnen van de prijs. Het hele geldbedrag is voor de winnaar en de winnaar mag zelf weten wat ze ermee doet. Het enige wat Awesome Utecht van de winnaars vraagt, is dat ze de volgende pitch night over het gewonnen idee komt vertellen.

WHATCHAMACALLIT is een creatief pop-up concept. Pop-up concepten en winkels in Nederland zijn enorm toegenomen sinds 2013. Pop-up winkels zouden wel eens de oplossing kunnen zijn voor leegstaande winkelpanden. Uit de analyse van Detailhandel Nederland blijkt dat in 45 procent van de onderzochte gemeenten de leegstand van buurtwinkelcentra is toegenomen. Pop-up concepten en winkels zouden dit aantal stevig terug kunnen dringen en het straatbeeld kunnen verbeteren. Leegstaande winkelpanden zijn een doorn in het oog van andere winkeliers.

Op 30 november heeft WHATCHAMACALLIT hun launch party. Deze avond presenteren de heren het programma voor de hele maand december. Mensen zijn welkom vanaf 19:00 uur aan de Lange Nieuwstraat 4.